Tobakken frygter Obamas flirt med Cuba

Tobaksproducenten Scandinavian Tobacco Group kan blive alvorligt ramt, hvis Cuba igen får lov til at sælge cigarer i USA. De to lande flirter allerede med en opblødning.

Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor tit har vi ikke set de Hollywood-karikerede erhvervsmoguler fra 80erne, der er i bedste Gordon Gekko-stil sammenligner bedrifter på finansmarkederne, mens de ryger cigarer.

»De er cubanske,« siger den ene magnat til den anden, der kaster et anerkendende blik tilbage.

For Cuba er lig med cigarer, men de seneste mange år har den cubanske røg været amerikanerne forholdt. USA har nemlig et forbud mod at importere cubanske varer, og det nyder Scandinavian Tobacco Group (STG) åbenbart godt af.

I hvert fald skriver det danske selskab i sit netop offentligtgjorte gennemgang af selskabet inden den kommende børsnotering, det såkaldte prospekt, at en ophævelse af denne embargo kan ramme STG hårdt:

»Hvis den amerikanske embargo mod Cuba ophæves, kan det få væsentlig negativ indvirkning på STG’s cigarsalg i USA,« skriver tobaksselskabet i sit prospekt.

I USA udgør cigarer fra den Dominikanske Republik 40 pct. af markedet, mens 38 pct. kommer fra Nicaragua, mens cubanske cigarer altså ikke sælges i De Forenede Stater. På verdensplan udgør cubanske cigarer dog 70 pct. af markedet.

Og selv om forholdet mellem Cuba og USA har været dybfrosset, siden Fidel Castro tog magten på ø-staten, er der opbrud og dermed dårlige nyheder på vej mod STG.

USA præsident, Barack Obama, gjorde det allerede i sommer klart, at han gerne ser en normalisering mellem de to lande, og derfor har både Cuba og USA besluttet sig for at genåbne deres ambassader. Cubas præsident Fidel Castro udtrykte, at han gerne ville bygge et venligt forhold med USA, men understrege samtidigt, at handelsblokaden står i vejen:

»Der kan ikke være noget normalt forhold mellem Cuba og USA så længe, at den økonomiske, kommercielle og finansielle bloklade fortsat er fuldt implimenteret, da den forårsager skade og knaphed blandt det cubanske folk,« sagde Fidel Castro i en udtalelse ifølge CNN.

Det er dog fortsat usikkert, om embargoen bliver ophævet og i hvilken grad.

Men at amerikanerne tager den cubanske embargo alvorligt, tydeliggør STG selv længere nede i prospektet. Selskabet har nemlig eksporteret cigarer til USA, der ved en fejl indeholdt små mængder tobak af cubansk oprindelse.

»Da STG blev bekendt med, at eksporten af disse produkter til USA gav anledning til tvivl om, hvorvidt de amerikanske sanktioner mod Cuba var blevet overholdt, greb STG straks ind og standsede omgående al eksport af de pågældende produkter til eller gennem USA,« skriver STG i prospektet.