Tobak lokker med høje udbytter og skjult vækst

Scandinavian Tobacco Group er klar til at finde vækst i nye lande og forkæle aktionærer med udbytter, men usikre aktiemarkeder er en trussel.

Ledelsen i Scandinavian Tobacco Group har forventninger om, at den vil kunne forkæle sine kommende aktionærer med store udbytter, understregede den ved et pressemøde om den forestående børsnotering. Her er det (fra venstre) den administrerende direktør Niels Frederiksen, bestyrelsesformanden Jørgen Tandrup og økonomidirektør Sisse Fjelsted Rasmussen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Scandinavian Tobacco Group (STG) vil forkæle nye aktionærer med høje udbytter og er klar til at finde vækstlommer på det ellers stabilt udviklende tobaksmarked. Virksomheden vil købe op og er klar til at gå ind i nye lande, når STG efter planen er børsnoteret 10. februar.

»Vi skal være dygtige til at vinde markedsandele og finde vækstlommerne, og vi skal være dygtige til at ekspandere ind i de geografier, hvor folk ryger mange cigaretter, men ikke nok cigarer og pibetobak,« siger administrerende direktør Niels Frederiksen.

Han står i spidsen for en virksomhed, der inden for de næste to uger skal ende på børsen i København. Torsdag fremlagde STG den fremtidige strategi i det store prospekt, som skal danne grundlag for børsnoteringen af virksomheden.

Og STG bliver en af de større aktier på fondsbørsen. Planen er, at de hidtidige aktionærer – de to danske tobaksfonde Augustinus og C. W. Obel samt den svenske snusproducent Swedish Match – sælger 40 procent af aktierne til en pris, som vil give STG en markedsværdi på mellem 9,3 og 11 milliarder kroner.

Udsigt til opkøb

Topchefen understreger, at interesserede investorer kan købe sig ind i en tobakskoncern, som vil forsøge at skabe værdi gennem opkøb.

»Vi skal lykkes med opkøb, som vi har gjort historisk. Den platform, vi har i dag, medfører, at vi kan købe virksomheder og skabe værdier,« siger Niels Frederiksen.

Med til at forsøde tilværelsen på børsen kan de nye aktionærer vente pæne udbytter. Mindst 70 procent af indtjeningen vil blive givet tilbage til aktionærerne enten i form af udbytter eller aktietilbagekøb.

STG er en af verdens førende producenter af cigarer og pibetobak. Niels Frederiksen siger, at langt de fleste investorer er klar til at købe aktier i virksomheden på trods af sundhedsrisikoen ved STGs produkter.

»Som jeg erindrer det, er der nogle ganske få investorer, der har som princip ikke at investere i tobaksaktier, men det er vores klare opfattelse, at langt hovedparten ikke har restriktioner på at eje tobaksaktier og allerede har dem,« siger Niels Frederiksen.

Svingende aktiemarkeder en trussel

Lige nu tegner den største trussel mod børsnoteringen til at være de usikre og stærkt svingende aktiemarkeder, som 2016 er begyndt med. Virksomheden meldte ud om planerne om børsnoteringen 14. januar – tre dage efter den oprindelige plan. Udsættelsen skyldtes den store uro på markederne på grund af udviklingen i den kinesiske økonomi og de faldende oliepriser.

»Hvis man kigger på, hvordan tobaks­aktier og dividendeaktier har bevæget sig, har de været forbavsende stabile på det her urolige marked. Men det er ingen hemmelighed, at vi kom ud tre-fire dage senere end planlagt. I de dage kom vi frem til, at på det her marked er vores aktie et godt aktiv,« siger bestyrelsesformand Jørgen Tandrup.

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, vurderer, at noteringen af STG bliver gennemført.

Han peger på, at de nuværende aktionærer kun sælger cirka 40 procent af aktierne, og derfor skal de nye investorer komme med omkring fire milliarder kroner.

»Det mest sandsynlige er, at STG vil komme godt i mål med sin børsnotering. Udbuddet er moderat på trods af moderate vækstudsigter, og selv om tobak som investering deler vandene, vil der være tilstrækkeligt mange købere,« siger Per Hansen.