Tobak for 344 mia. kroner - Kæmpefusion på vej

British American Tobacco har leveret et bud på konkurrenten Reynolds American, som BAT allerede ejer 42 procent af. Hvis handlen går i gennem, vil de to firmaer til sammen blive verdens største børsnoterede tobaksfirma.

Bayreuth, southern Germany, April 30, 2014. REUTERS/Michaela Rehle/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: Michaela Rehle
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En opsigtsvækkende handel kan være på vej i tobaksindustrien, hvor British American Tobacco har forøget sit bud på konkurrenterne Reynolds American.

Hvis handlen går igennem, ventes den at have en værdi af 49,4 mia. dollars – eller hvad der svarer til mere end 344 mia. danske kroner.

Det skriver Bloomberg og flere internationale medier.

Fusionen mellem tobaksgiganterne vil samtidig betyde, at British American Tobacco vil blive verdens største børsnoterede tobaksfirma. Det er ellers en titel, Marlboro-firmaet Philip Morris International for nu kan bryste sig af.

British American Tobacco (BAT) ejer i forvejen 42 procent af Reynolds, og har tidligere forsøgt at købe den resterende andel af firmaet, der blev grundlagt i 1875. I oktober bød BAT således 24,13 dollars i hånden samt 0,5502 procent af en BAT-aktie for hver Reynolds-aktie, British American Tobacco opkøbte, til en samlet værdi på 56,50 dollars pr. aktie

Men i det nye bud vil ejerne af Reynolds-aktierne få en større kontant udbetaling og en lidt mindre andel af BAT-aktier, hvis de vælger at sælge. Konkret drejer det sig om 29,44 dollars pr. aktie og 0,526 procent af en BAT-aktie til en samlet værdi af 59,64 dollars.

Bloomberg skriver desuden, at Briths American Tobaccos forsøg på en fusion, sker midt i en usikker tid for hele tobaksindustrien. Mens efterspørgslen af traditionelle cigaretter falder, er der i stigende grad ønske om nye teknologier, som e-cigaretter, der kan erstatte de traditionelle smøger.

Skriverierne om BATs forsøg på at overtage Reynolds American har sendt begge aktier opad, om end særligt Reynolds ikke springer lige så højt som den gjorde i oktober, da BATs første bud blev offentligt kendt. Dengang steg værdien af én aktie fra 46,29 dollars den 19. oktober til 55,10 dollars pr. aktie fem dage senere.

Hvis BAT lykkedes med at overtage Reynolds, vil det betyde, at mærker som Camel og Pall Mall kommer i familie danske Prince, King’s og Cecil, som BAT opkøbte i 2008. På verdensplan er British American Tobacco dog nok mest kendt som producenterne bag Lucky Strike.