To ud af tre butikker har fået hjælpende hånd af udlejer: At kalde det hjælp er »lige voldsomt nok«

Mange butiksindehavere har fået huslejehenstand eller andet under coronakrisen, viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark. Dansk Detail er skeptisk over for resultatet.

Bestseller ejer blandt andet Vila, Vero Moda og Only. Tidligere under coronakrisen kom koncernen, efter at den midlertidigt stoppede betalingen til udlejerne. I april alene forventede ejeren Anders Holch Povlsen at tabe yderligere 2,1 milliarder kroner i omsætning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tusindvis af butiksindehavere har fået hjælp med huslejen efter, at butikker landet over under coronakrisen har været tvunget til eller følt sig nødt til at lukke.

Det viser en rundspørge blandt landets største ejendomsejere og ejendomsadministratorer foretaget af EjendomDanmark.

Ifølge rundspørgen har indehaverne af to ud af tre butiks- og restaurationslejemål indgået lokale aftaler med deres udlejere for at kunne sikre detailhandel og butikker under coronakrisen. Det er blandt andet sket ved at indgå aftaler om henstand af husleje, huslejerabat eller noget tredje.

»Henstand og rabatter skal ses i lyset af de statslige hjælpepakker, der dækker faste omkostninger for mange butikker. Hjælpen rammer dog ikke nødvendigvis plet for alle virksomheder, og derfor er det positivt og konstruktivt, at så mange udlejere har fundet gode, lokale løsninger med deres erhvervslejere,« siger Jannick Nytoft, administrerende direktør i EjendomDanmark, i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen understreger Jannick Nytoft behovet for hjælp, idet pengene fra hjælpepakkerne endnu ikke er nået frem.

At »udlægge teksten som decideret hjælp er lige voldsomt nok«, mener Jens Birkeholm, administrerende direktør i Dansk Detail, der repræsenterer blandt andet sko- og tøjbutikker.

»Det kommer an på, hvor mange der har svaret, hvor mange kvadratmeter butikken er på, hvilke butikker de adspurgte repræsenterer, hvem de er og alt muligt andet. Det skal man huske. Der er mange mindre private udlejere, som af sig selv har reageret i forhold til deres lejere,« siger Jens Birkeholm.

Danske detailkæmper forsøgte at bremse huslejen

Berlingske har tidligere kunnet fortælle, at flere danske butikskæder i perioder arbejdede på at undgå eller reducere huslejen for de mange butikker, som ikke tjener penge under coronakrisen. Heriblandt Bestseller, Flying Tiger Copenhagen og Lagkagehuset, mens en lang række andre butikskæder arbejdede på at gøre det samme.

Især Bestsellers ejer, Anders Holch Povlsen, kom i vælten, efter at hans koncern midlertidigt stoppede betalingen til udlejerne. Dette skete, samtidig med at Bestseller valgte at fyre 750 medarbejdere. Kritikken gik blandt andet på, hvorfor Anders Holch Povlsen skulle nyde godt af hjælpepakkerne, selv om han ejer aktiver for 26 milliarder kroner.

I et større interview til Berlingske oplyste Anders Holch Povlsen, at huslejen nu var betalt for april.