To stille sommeruger kan koste Pandora dyrt

Smykkevirksomheden er tiltalt for ikke at have offentliggjort nedsatte forventninger til årsresultatet i tide. Straffesag i Østre Landsret kan blive afgørende for udformning af børsmeddelelser i fremtiden.

Pandora. Foto: Nils Meilvang
Læs mere
Fold sammen

Et styrtdyk i Pandoras aktiekurs i sommeren 2011, risikoen for en ydmygende bødestraf i millionklassen og en gruppe vrede aktionærer. Det udgør ingredienserne i den kulørte cocktail, der kan vise sig at få stor betydning for den omstridte, men også hårdt prøvede danske smykkevirksomhed.

I går tog Østre Landsret i København hul på den principielle straffesag mod Pandora. Tre dommere skal afgøre, om selskabet i strid med loven tilbageholdte børsfølsomme informationer for aktiemarkedet.

Pandoras tidligere topchef, briten Allan Leighton, og resten af ledelsen reagerede ifølge en dom fra byretten i Glostrup en halv måned for sent, da smykkeselskabet i begyndelsen af august 2011 kom ud i alvorligt stormvejr.

Det var nemlig Allan Leighton som bestyrelsesformand, der besluttede, hvornår markedet skulle informeres om den dårlige udvikling i Pandoras salgstal. Byretten slog sidste år i december fast, at Pandora i en fondsbørsmeddelelse senest 18. juli 2011 og ikke to uger senere burde have oplyst, at selskabet ikke kunne leve op til sine udmeldte forventninger om 30 procents vækst eller mere i 2011.

I stedet ventede Pandora til 2. august med at fortælle, at der var udsigt til nulvækst i omsætningen.

Det blev en skæbnesvanger beslutning for en af Danmarks hurtigst voksende børsnoterede virksomheder. Pandora blev centrum for en af de største danske børsskandaler i nyere tid. På ulykkesdagen dag tabte selskabets aktionærer 12 milliarder kr., da aktiekursen styrtdykkede med 65 procent.

Pandora havde ellers i 2010 oplevet en rivende omsætningsfremgang. Og det gav ledelsen aktionærerne et klart indtryk af ville fortsætte. I en selskabsmeddelelse i april 2011 ventede selskabet således en vækst i omsætningen for hele året på mindst 30 procent.

Men sådan, som Pandoras ledelse gik ud og prædikede på børsmarkedet og i medierne, kom det som nævnt langtfra til at gå. I byretten blev selskabet dømt til at betale en bøde på to mio. kr. for ikke at have informeret aktionærerne rettidigt om det ventede fald i omsætningsvæksten for 2011 og have tilbageholdt kursfølsomme oplysninger om den skæbnesvangre nedjustering.

Tunge jurister

Dommen blev anket af smykkefirmaet, der afviser at have informeret for sent om nedjusteringen. Det er nogle tunge jurister, der tørner sammen i sagen om Pandora i Østre Landsret.

Pandora har hyret nogle af Danmarks skrappeste procesadvokater til at køre sagen. Det er Jeppe Skadhauge og Karsten Kristoffersen fra det hæderkronede gamle københavnske advokatfirma Bruun & Hjejle. De to står i disse dage ansigt til ansigt med anklagemyndigheden, som også er en skrap herre.

Anklageren er vicestatsadvokat Hans Fogtdal, der er advokat hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, populært kaldet Bagmandspolitiet. Han har bl.a. skrevet bogen »Børskriminalitet« om insiderhandel og kursmanipulation, der giver en praktisk indføring i retsstillingen på området.

Forsvarerne kræver Pandora frifundet, eller hvis det ikke kan lade sig gøre en mildere straf i form af lavere bøde end de to mio. kr. Ud over om bøden bliver stadfæstet eller reduceres, vil landsretsdommen blive fulgt tæt af de private investorer, der har indledt private søgsmål mod smykkevirksomheden.

Sagsanlæg fra investorer

Erik Bomans, som er ledende partner i konsulenthuset Deminor, der står i spidsen for knap 40 investorers sagsanlæg mod Pandora og den tidligere topchef Allan Leighton, der i dag er anden næstformand i Pandoras bestyrelse, siger, at de to sager ikke er identiske.

»Bevisbyrden i kriminalsagen er større end i det private søgsmål, så hvis de bliver dømt i kriminalsagen, vil det også med sikkerhed føre til et ansvar i en civil sag, men hvis de ikke dømmes skyldige, betyder det ikke, at der ikke er sket nogen uregelmæssigheder,« siger Erik Bomans til Berlingske Business.

Han ønsker ikke at oplyse om størrelsen på søgsmålene mod Pandora, men konstaterer, at der er tale om et tocifret millionbeløb i euro.

Sagen kan også komme til at påvirke børsnoterede selskabers udfærdigelse af fondsbørsmeddelelser i fremtiden. Det vurderer Paul Krüger Andersen, professor på Aarhus Universitet, der er ekspert i børsret.

»Når vi skriver næste udgave af vores bog om børsret, så vil en sådan afgørelse være interessant. I den her sag finder man så at sige ud af, hvor hurtigt man skal give en meddelelse om en nedjustering. Dommen vil vise, hvor lang tid ledelsen skal levnes tid til at overveje de informationer, man har, og hvor hurtigt ledelsen skal ud af røret,« siger Paul Krüger Andersen.

På første retsdag i Østre Landsret gennemgik anklager Hans Fogtdal bl.a. reglerne for børsnoterede selskabers oplysningspligt i henhold til loven om værdipapirer samt en række interne mails og meddelelser til markedet fra Pandora. Allan Leighton var til stede ved retsmødet i går.