To øl gør grise til bedre mødre

Et par pilsnere får søerne til at falde til ro og tage bedre imod det nye kuld.

Foto: Ernst van Norde
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Schwuup, schwup."

Lyden af to Spar-pilsnere, der bliver åbnet i et friskt tømrer-greb, er formentlig velkendt for de fleste på værtshuse, på festivaler eller til grillfesten. Men hos Holger Kjellingbro, der driver en svineproduktion i ved Aså i Nordjylland, er det også en standardlyd i svinestalden. Ikke til ham eller medhjælperne, men til ammesøerne. Det skriver Landbrug & Fødevarers netmagasin FoodCulture.dk.

"De får gerne to øl hver, når de lige har fået nye grise. Det hjælper ammesoen til at falde ned, når hun er i brunst og gør, at hun lettere tager imod de nye grise og ikke mindst de grise, der ikke er hendes egne," siger Holger Kjellingbro.

Metoden skulle ifølge folkemunde også sikre, at mælken lettere løber til hos søerne. Men dette er der, ifølge Niels Jørgen Kjeldsen, afdelingschef på Videncenter for Svineproduktion, absolut intet fagligt belæg for.

"Vi har ikke lavet nogen erfaringsindsamling, og derfor ved vi altså heller ikke, hvad det gør ved svinet. I sin tid har der jo været folk, der har fodret med spritgærfløde, også fordi det var lettilgængeligt, og der er flere, der har fortalt om effekten med, at grisene bliver mere rolige. Vi ved dog, at de ikke bliver fulde af en guldbajer eller to pilsnere, og der er ikke noget odiøst i det. Det er en meget nærliggende, sjov idé," siger Niels Jørgen Kjeldsen til FoodCulture.dk og henviser til, at der er tale om et gammelt husråd fra Kristian Viekilde hos FynVet, som i sin tid fik ideen sammen med en stribe kolleger, da de diskuterede alternative medicineringsmetoder til svin.

Holger Kjellingbro er kun en af de i år rekord-mange 89 gårde på landsplan, der åbner dørene for besøgende, når Åbent Landbrug løber af stablen søndag den 18. september fra kl. 10-16 landet over.