To nye Playstation 4 på vej

Sony opgraderer standardudgaven af sin populære spillekonsol, samtidig med at en ny og kraftigere model præsenteres om nogle uger.

De nye Playstation VR-briller, som gør det muligt at vandre rundt inde i spillene, kommer til oktober, og nu gør Sony klar til kamp med to nye udgaver af sin Playstation 4: en opgraderet standardudgave med flere hestekræfter og en særligt kraftig udgave til de meget 3D-grafiktunge spil. Arkivfoto: Alex Wong, Getty Images/AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sony opgraderer standardudgaven af sin Playstation 4-spillekonsol, samtidig med at den nye og mere veludstyrede Neo-udgave vil blive præsenteret om et par uger.

Det er ifølge kilder, hvad Sony stiller med på sit pressemøde i New York 7. september, skriver den amerikanske finansavis Wall Street Journal. Præsentationen holdes samme dag, som Apple ventes at afsløre en ny iPhone 7 og sandsynligvis også et nyt Apple Watch.

Klar til de nye VR-briller

Den japanske elektronikgigant håber med de forbedrede udgaver af Playstation at sikre, at det gode salg kan fortsætte, især til dem, der spiller meget og derfor har brug for hestekræfterne til at afvikle de stadig mere krævende spil uden åndenød.

De nye modeller skal kunne håndtere de nye Playstation VR-briller, som kommer til oktober, og som Sony håber at kunne bruge til at åbne et helt nyt marked. Med VR-brillerne på kan man bevæge sig rundt i spillene, fordi følere holder øje med, i hvilken retning man kikker og bevæger hovedet og kroppen og får billedet, som man ser i den virtuelle virkelighed (på engelsk »virtual reality«, forkortet VR), til at følge med.

Sony har til dato solgt flere end 40 millioner Playstation 4. Konsollen blev lanceret i 2013, og Sony har tidligere meldt ud, at der i det forskudte regnskabsår frem til udgangen af marts 2017 skal sælges 20 millioner Playstation 4 mod 17,7 millioner sidste år.

Det har hidtil været kendt, at Sony ville være klar med en udgave af Playstation 4 med meget bedre grafikhåndtering. Modellen går under navnet Neo. Men ikke før nu kommer det frem, at også selve standardudgaven af Playstation 4 bliver opgraderet og antageligt bliver både tyndere og billigere end den nuværende, som koster omkring 350 dollars eller 2.300 kroner.

Playstation er Sonys guldgrube

Playstation konkurrerer med Microsofts Xbox One-spillekonsol, som i juni fik en lillebror, nemlig Xbox One S, og - i mindre omfang - med Nintendos Wii U. Xbox One kom nogen lunde samtidig med Playstation 4 og har indtil nu solgt i 20 millioner eksemplarer, hvor Wii U siden 2012 har solgt i 13 millioner eksemplarer.

Sony har de seneste år under topchef Kazuo Hirai forsøgt at rydde op i den enorme elektronikforretning og få styr på økonomien. Det er sket ved at skære en række afdelinger væk. Hele PC-divisionen med Vaio som det kendteste mærke blev således solgt fra, og Hirai har givet det underskudsgivende Sony Mobile en frist til at blive en god forretning. Topchefen har omvendt sagt, at Playstation-divisionen og de tjenester, som hører til den, er det område, der oplever størst vækst. I seneste kvartalsregnskab kom 75 procent af Sonys overskud fra netop spildivisionen.

Rygterne om nye Playstation 4-modeller underbygges ifølge Wall Street Journal af, at flere større netbutikker i Japan, heriblandt Sonys egen, melder Playstation 4 udsolgt. Det sker typisk for at gøre plads til nye modeller, så det ikke bliver nedsatte modeller, som folk køber.