To nye iPhone 7 skal trække Apple op

Ingen helt store overraskelser i de to nye telefoner, der lægger vægt på bedre billeder, og det kan gøre det sværere for Apple at distancere sig fra konkurrenterne. Også Apple-urene er blevet opdateret, igen mest indvendigt.

Som ventet ligner iPhone 7 forgængeren, men nu har den dobbeltkamera for at forbedre billedkvaliteten - ganske som flere af Apples konkurrenter har. Apple-topchef Tim Cook præsenterede den nye telefon onsdag aften, dansk tid. Foto: Beck Diefenbach, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BECK DIEFENBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

De to nye iPhone 7-telefoner fik en uønsket forpremiere, da Apple selv ved en fejl fik sendt nyheden ud på Twitter, inden selve præsentationen fandt sted onsdag aften, dansk tid, i San Francisco på den amerikanske vestkyst.

De nye Apple-telefoner rummer ikke store, overraskende nyheder, for de fleste nye funktioner var allerede sluppet ud, men efter flere kvartalers tilbagegang skal de alligevel forsøge at kapre folks hjerter og pengepunge, når de slippes løs i også Danmark 16. september. iPhone 7 på 4,7 tommer vil koste det samme som iPhone 6S, altså fra 649 dollars og komme i fem farver med 32 gigabyte lagerplads som det mindste - også ligesom konkurrenterne og i erkendelse af, at 16 gigabyte er for lidt, når man fotograferer og filmer. iPhone 7 Plus på 5,5 tommer starter fra 769 dollars.

Den store iPhone 7 Plus - men ikke den almindelige iPhone 7 - bliver som ventet udstyret med dobbeltkamera, sådan som flere af Apples konkurrenter allerede bruger. Den er i skinnende aluminium og kommer i guld, sølv og rosenguld og vil - ligesom Sonys og Samsungs telefoner - være støv- og vandtæt i den lette ende. Hjemknappen, som mange iPhone-ejere har måttet betale for at få til at virke igen, bliver ændret, så den ikke klikker men blot føles, som om den gør det.

Opdatering kommer senere

Kameraet bagpå har en opløsning på 12 megapixler og arbejder hurtigere og under sværere lysforhold end forgængerne. Kameraet foran har en opløsning på syv megapixler. Nogle af de kameraeffekter, som Apple demonstrerede onsdag, kommer dog først i en senere softwareopdatering. Først da kan man ved at trykke på en knap automatisk zoome to gange ind med den optiske zoomfunktion.

iPhone 7-telefonerne kommer nu med stereolyd - en højttaler foroven, en forneden. Hovedtelefonstikket er, som ventet, fjernet. I stedet skal man bruge USB-stikket i bunden af telefonerne til at koble ørepropper til, medmindre man bruger trådløse hovedtelefoner, som kobles til over Bluetooth. Noget usædvanligt følger der dog en omformer med i pakken, så man stadig kan bruge sine gamle ørepropper og hovedtelefoner.  Apple lancerer dog også sine egne, trådløse AirPod. Via infrarøde målere kan telefonen aflæse, at man har dem i ørerne, og ved at slå to lette slag på dem kan man aktivere Apples digitale assistent, Siri. Batteriet vil ifølge Apple holde i fem timer.

Den nye mobilsoftware til både iPhone og iPad, iOS 10, bliver frigivet 13. september. Den har i en periode været ude i test.

Mange beholder deres iPhone længere

40 procent af de amerikanske iPhone-ejere har, ifølge analysefirmaet Consumer Intelligence Research Partners, haft deres telefon i et-to år, før de har skiftet, mens 36 procent har telefonen i to-tre år. 13 procent har haft deres iPhone i tre år, før de købte en ny. Kun ti procent har en telefon, der er mindre end et år gammel.

iPhone-salget indbragte sidste år Apple i alt 155 milliarder dollars, og det udgjorde i april-juni 56,8 procent af Apples samlede overskud. Apple, som er verdens mest værdifulde selskab, er derfor helt afhængig af at få succes.

I Danmark var 52 procent af alle solgte smartphonetelefoner i 1. halvår 2016 Android-telefoner, mens 47 procent er iPhone-telefoner, viser tal fra analysehuset IDC, der følger teknologimarkederne tæt. På verdensplan er det helt anderledes: 86 procent af samtlige producerede smartphones er med Android, kun 14 procent med Apples iOS. Ser man isoleret på salget i Danmark pr. mærke, var Apple størst med 47 procent efterfulgt af Samsung med 32 procent, Huawei med 8 procent, LG med 5 procent og Sony med 3 procent.

Nyt, vandtæt Apple-ur

Som forventet har Apple også opdateret sit Apple Watch, og også det ligner i designet forgængeren men har fået bedre skærm. Modsat alle de øvrige teknologigiganter fastholder Apple desuden den firkantede façon på urskiven. Næsten samtlige andre smarture er nu runde og ligner armbåndsure.

Serie 2-uret er vandtæt ned til 50 meter. Ved hjælp af den indbyggede højttalers ultralyd skubbes vandet ud, når man svømmer. Uret har indbygget GPS, som virker uden en iPhone. Apple Watch Nike Plus er en anden urmodel, lavet i samarbejde med sportsfirmaet. Begge ure vil koste fra 369 dollars og sælges fra 16. september (Nike-udgaven dog først fra sidst i oktober), mens de tidligere udgave, som nu kaldes serie 1, får lidt flere hestekræfter og sælges fra 269 dollars.

Apple opdaterede i juni softwaren til sine ure, som nu også fra sidst på året vil kunne håndtere verdensplagen Pokémon Go, hvor man skal jage monstre. Spillet er ifølge bagmændene hentet over en halv milliard gange, og monsterjægere verden over er sammenlagt gået 4,6 milliarder kilometer, mens de har spillet.

Super Mario indtager Apple

Som sædvanlig benyttede Apple sin præsentation til at nå hele vejen rundt i den store butik, som verdens mest værdifulde selskab er i dag.

Verdens nok mest ikoniske spilfigur, Super Mario, kommer nu fra Nintendo til Apples udstyr i det første spil Super Mario Run, som vil kunne købes op til jul. Dermed hjælper Mario både Apple og Nintendo, hvor sidstnævnte har været nede i en bølgedal uden tilstrækkeligt salg. Nintendo har hidtil villet holde sine spil på eget udstyr, altså Wii-konsollerne.

Trods betalingen skal det nok skabe ekstra aktivitet i Apples netbutik, iOS Ap Store, som der nu er hentet 140 milliarder apps fra i alt siden lanceringen i 2008.

Desuden er Apples streamingtjeneste, Apple Music, nu oppe på 17 millioner betalende abonnenter mod 15 millioner i juni. Til sammenligning har verdens største streamingtjeneste, svenske Spotify, 30 millioner betalende brugere.