To nye havmølleparker tæt på København kan snart være på vej

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) har netop fået tilladelse af Energistyrelsen til at undersøge, om der kan etableres to havmølleparker i Øresund.

Foto: SØREN BIDSTRUP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Der kan snart være to havmølleparker på vej til Øresund.

Hovedstadsområdets Forsyningsselskab (HOFOR) har fået tilladelse til at undersøge, om der kan etableres en havmøllepark ved Nordre Flint, 12 kilometer øst for København ved Aflandshage, samt en 10 kilometer fra Amagers sydspids.

Om alt går vel, kan de to parker opføres i perioden 2023-24. Det oplyser HOFOR i en pressemeddelelse.

Etableringen af havmølleparker sker som led i Københavns Kommunes ambition om, at byen skal være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025, hvilket forudsætter en grøn omstilling af energiproduktionen.

Derfor skal HOFOR etablere mere end 100 vindmøller med en samlet kapacitet på op til 460 MW, som kan bidrage til at dække Københavns elforbrug med grøn strøm.

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), oplyser, at der vil blive lavet forundersøgelser, som skal sikre, at vindmøllerne placeres med respekt for dyreliv, områdets visuelle kvaliteter samt den nære placering til lufthavnen.

»Vindmøller i Øresund kan, ligesom Middelgrundsmøllerne, blive et vartegn for København som en af verdens grønneste storbyer og kan bringe os et afgørende skridt nærmere vores mål om, at København skal være CO2-neutral i 2025,« siger han i pressemeddelelsen.

Undersøgelser og høringer

Undersøgelserne forventes afsluttet ved udgangen af 2020. Herefter bliver der afholdt til to offentlige høringer.

Hvis myndighederne på baggrund af resultaterne fra undersøgelserne og de afholdte høringer vurderer, at der kan bygges vindmøller på én eller begge lokaliteter, forventer HOFOR, at møllerne kan opstilles i perioden 2023-2024. og at produktionen af grøn strøm kan begynde umiddelbart før 2025.

Jan Kauffmann, direktør for Økonomi & Forretning i HOFOR, oplyser i pressemeddelelsen, at hvis der opstilles møller i Øresund, forventes 20 procent af vindmøllerne at blive udbudt til lokale borgere og andre interesserede.

»Flere Epinions-undersøgelser viser, at københavnerne bakker op om byens klimamål og gerne ser, at der opstilles flere vindmøller blandt andet i Øresund. Ligesom der er stor interesse for medejerskab til de lokale møller. Vi håber, det viser sig muligt at opføre endnu et grønt vartegn ved København, som både kan producere grøn strøm til omkring 300.000 danske familier og tage i mod udenlandske besøgende ved indflyvningen til København,« siger han.