To mobilnet samles i et

Konkurrencemyndighederne har givet Telenor og Telia lov til at slå deres mobilnet sammen.

Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Startskuddet til Danmarks bedst dækkende mobilnet er gået, efter at nummer to og tre på mobilmarkedet - norske Telenor og svensk-finske Telia - nu har konkurrencemyndighedernes godkendelse til at slå deres to mobilnet sammen.

Med ét vil omkring 4.000 mobilmaster stå til rådighed for både Telenors og Telias kunder. Sammenlægningen blev offentliggjort i juni 2011, men de to teleselskaber, som hver især på verdensplan er blandt de ti største mobilselskaber, har ventet på at kunne komme i gang. De vil fremover kunne dele regningen og få udryddet langt flere af de sorte mobilhuller, hvor der ikke er ordentlig dækning.

Allerførst vil det nye supermobilnet, 4G eller LTE, som Telia allerede har god gang i, mens Telenor har ventet, blive gjort fælles. Telia har for tiden stor medvind, fordi kun TDC ellers er på banen med dette supermobilnet, som er op mod ti gange hurtigere end 3G-nettene, og som gør det muligt f.eks. at se direkte TV på en telefon eller bærbar PC med mobiltilslutning eller spille onlinespil uden at falde af nettet. Telia sælger abonnementer til halv pris af TDC og med en langt større geografisk dækning.

»Netdelingen med Telenor sker for at spare penge, så vi hver især skal betale færre penge for licenser og udstyr. Det vil tage et antal år, før besparelsen kommer hjem, men hvis omkostningsstrukturen er flad, er jeg godt tilfreds. Vi bygger jo så at sige huset om,« siger Håkan Dahlström, nordisk direktør for Telia, til Berlingske Business.

Fokus på videreudvikling

Telenors nordiske direktør, Kristin Skogen Lund, ser også frem til resultaterne.

»Dette er en af mulighederne for at skabe noget, hvor 1 + 1 giver 3. Det bliver en radikal forbedring og giver en større muskel til at videreudvikle - også indkøb og drift. Og så er det langt mere effektivt - og bedre end at skulle skære i bemandingen. Et fælles net er et afgørende fundament men ikke nok i sig selv. Kundeoplevelsen skal være i fokus og skal fungere i ethvert led. Det er ikke let,« siger hun til Berlingske Business.

Telia og Telenor er forpligtet til at sælge eller udleje plads på overflødige master og til at give konkurrenter uden egne mobilnet mulighed for at leje sig ind på det samlede net på normale vilkår, ligesom Telia og Telenor skal betale normale priser  - og ikke få særrabat - på at bruge det fælles mobilnet.

TDC og 3 har også egne net. Alle andre teleselskaber lejer sig ind på et af de stadig fire mobilnet.