To mio. danske TV risikerer sort skærm

Op mod to mio. danske TV-apparater skal de næste to år rustes til digitalt TV, når det nuværende TV-net nedlægges i 2009. TV-forhandlerne frygter mangel og flaskehalse på teknisk udstyr allerede nu.

Det nytter ikke noget at kaste med TV-apparatet i raseri. Der skal en digital boks til. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Jens Nørgaard Larsen
Der skal sælges tusinder af digitale modtagerbokse hver eneste dag de næste to år, før danskerne er rustede til, at hele landets TV-sending går over til rene digitale signaler.

Det sker, når det gamle TV-net i oktober 2009 nedlægges, men allerede nu advarer TV-branchen mod, at butikkerne løber tør for digitale bokse, hvis alle venter til sidste øjeblik med at sikre TV-et. Det siger Allan Bugge, direktør for Brancheforeningen for Digitale Medier, BDM. Og selvom der i dag sælges op til 600.000 nye fladskærms-TV om året - en af de største succeser med teknologiudskiftning i årtier - så tror mange danskere, at de automatisk er sikret med et nyt fladt TV. Men det er de ikke nødvendigvis.

»Mange danskere tror, at fladskærms-TV er forberedt til at modtage digitalt TV, men de fleste TV apparater solgt indtil slutningen af 2006 er ikke klar,« siger Allan Bugge fra BDM, der er en samlet organisation, som varetager interesser for stort set samtlige aktører fra TV-stationer som DR og TV2, over distributører som Canal Digital, producenter som Philips og til rettighedshavere.

Kan misforstås
Målet for BDM er, at danskerne får den rigtige information i god tid. Danskerne har taget godt imod informationen om, at man skal købe TV, der er klar til high definition-TV, altså TV, der er HD-Ready. Men det har intet med, om de kan modtage digitale signaler at gøre, hvilket godt kan misforstås, medgiver Bugge.

»Overgangen til digitalt sendenet i Finland gav stor mangel på digitale bokse. Det skal vi forsøge at undgå herhjemme,« siger Bugge.

Og den står på gigantsalg, hvis alle TV skal opgraderes. Mange vil sikkert benytte anledningen til helt at skifte TVet ud, men skal alle 5,3 aktive TV herhjemme opgraderes i dag, mangler der fire mio. digitale modtagebokse i en eller anden variant. Det kan være en fra seerens kabel-TV leverandør, en lille boks til at sætte bag på TVet eller et TV med indbygget digital modtager. Hos TDC Kabel-TV vurderer Niels Breining, direktør, at omkring en million dansk TV-apparater skal sikres. BDM vurderer omkring det dobbelte.

I sidste øjeblik
Men bundlinien er, at der skal langes over op imod to mio. digitale enheder over disken hos radioforhandlerne de næste to år, før danskerne er klar.

Og hos Canal Digital er erfaringen, at danskerne for de flestes vedkommende først vil reagere i sidste øjeblik på de nye forhold. Canal Digital gik over til rene digitale bokse i 2002, og her reagerede op til hver anden kunde først i sidste sekund – mange først, da der blev sort skærm.

»Det gav et meget stort pres på vores telefonsupportere, og vi havde mangel på teknikere til at montere det nye udstyr,« siger Canal Digitals adm. direktør Jens B. Arnesen. Som selskabets navn næsten siger, er Arnesens kunder altså i mål hvad angår omstillingen til det digitale net, siger han, for at forhindre en ny telefonstorm. Det samme er Viasats kunder, men mange vil stå uden TV med det rette udstyr.

Kan løbe tør
»Det kommer sikkert bag på mange, at de kan stå med et spritnyt fladskærms-TV, der ikke er klar til at modtage digitale signaler,« siger Jens B. Arnesen.

Hos BDM venter man ganske enkelt, at forhandlerne kan løbe tør for digitalt udstyr.

»Det nytter ikke noget, hvis man i sidste øjeblik iværksætter en massiv kampagne for at få folk til at købe det rigtige udstyr. Så store mængder digitale tv eller bokse vil det simpelthen ikke kunne lade sig gøre at levere på kort tid. Vores råd til forbrugerne er derfor, at de sikrer sig digitalt modtagerudstyr i god tid før 2009,« siger direktør Allan Bugge.

Niels Breining, direktør i TDC Kabel-TV ser opgaven som »meget, meget stor.«

»Vi ser overgangen til det digitale sendenet som en oplagt mulighed for, at gå ud og tilbyde danskerne at blive kabel-TV kunde, for de er sikret. Men der vil være mange TV-apparater i børneværelser, sommerhuse og lignende, der skal have monteret bokse eller trukket nye kabler for at fungerer efter oktober 2009,« siger han.