To jyske firmaer går helt ny vej: Bygger boliger uden fundament

To jyske firmaer bygger ungdomsboliger på pæle i stedet for på støbte fundamenter. Det gør det nemmere og mere miljøvenligt, når boligerne om senest ti år skal fjernes igen.

Container Living er i færd med at opføre en ny form for ungdomsboliger.  Fold sammen
Læs mere

Enhver ejendom skal have et fast, støbt fundament. Det har i Danmark været en lige så stor selvfølgelighed, som at julen ligger i december. Men to jyske firmaer går nye veje: De bygger i stedet på stolper, der bliver boret ned i jorden.

Det handler om de midlertidige ungdomsboliger, som ny lovgivning har åbnet mulighed for. En af teknikkerne er at genanvende containere til formålet, og det er også konceptet i det byggeri, Container Living er i færd med at opføre i Kanalbyen ved Fredericia.

Men det bliver altså uden støbte fundamenter. I stedet bliver galvaniserede pæle skruet 14-16 meter ned i jorden, og når boligerne skal fjernes igen, vil pælene blot blive skruet op igen.

»Det gør vi uden at efterlade spor. Containerne løftes af fundamenterne, fundamentpælene skrues op, vi fylder hullerne og kan eventuelt lægge en græstot, hvor hver enkelt pæl har stået. Hele konceptet bygger på flytbart byggeri på midlertidig beliggenhed og dermed også en meget høj grad af genbrug,« oplyser adm. direktør Brian Gade fra Container Living.

Den nye lovgivning giver mulighed for, at de midlertidige boliger kan stå i op til ti år. Men teknikken vil heller ikke udgøre noget problem, selv om politikerne i mellemtiden skulle skifte mening, så boligerne kan blive stående i længere tid. Stolpe-fundamentet har nemlig en holdbarhed på op til 60 år.

»Skruepælene er mere bæredygtige end beton – både miljømæssigt og i stabilitet. Der er ingen slid på pælene. Derfor kan de bruges igen og igen. Og der er jo altså ingen problemer med at fjerne dem og lade dem flytte med, hvis bygningerne på et tidspunkt skal til en ny placering,« siger Morten G. Havndrup, projektleder i Nørresundby-firmaet Uretek, der har bragt teknikken til Danmark.

Skruepælene er af britisk oprindelse og går i hjemlandet under betegnelsen ScrewFast.