To Google-søgninger sviner som at koge en kedel vand

Amerikansk forskerhold har beregnet CO2-udslippet ved at bruge søgegiganten.

Brugen af Internet giver øget CO<sub>2</sub>-udslip. Foto: Des Jenson, Bloomberg News/Scanpix Fold sammen
Læs mere
To søgninger på Internet-giganten Google koster det samme i CO2-udslip som at koge en kedel vand.

Det viser undersøgelser foretaget på Harvard University i USA. Her har fysikeren Alex Wissner-Gross set på den miljømæssige påvirkning ved at bruge Google, fordi de er bekymrede for, hvor meget brugen af IT betyder for miljøet.

Udledningen af CO2 fra IT er lige så stor som fra al verdens fly. Udledningen opstår, fordi IT-systemer skal køles ned for at undgå at brænde sammen. Navnlig de ofte meget store serverrum kræver en gedigen nedkøling, der sluger energi, og derfor er netop servere i øjeblikket i det absolutte fokus hos IT-producenterne for at få energiforbruget bragt væsentligt ned.

Syv gram CO2 pr. søgning

En typisk Google-søgning fra en stationær computer koster omkring syv gram CO2, har forskerne på Harvard University regnet sig frem til. Og endnu en søgning straks derefter betyder, at man har brugt lige så meget, som når elkedlen sættes over for at koge vand til en kop the.

Alex Wissner-Gross noterer, at selv om Google er kendt for at levere hurtige resultater, er dette kun muligt, fordi Google har en lang række serverparker stående - og det giver større CO2-udledning.

Og der foretages omkring 200 millioner Internet-søgninger om dagen.