To firmaer meldt for eksport af skrot

Greenpeace har meldt firmaerne Marius Pedersen og Børge Kristiansen til politiet for eksport af elektronisk skrot fra danske affaldspladser til Nigeria.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med GPS-sendere har Greenpeace sammen med tv-stationen Sky News vist, hvordan udtjente tv-apparater, computere og mobiltelefoner rejste fra en genbrugsplads i Hampshire County Council i England til et kæmpe marked for elektronisk skrot i storbyen Lagos i Nigeria. Samtidig har Greenpeace Nordic i København politianmeldt de to danske firmaer Marius Pedersen og Børge Kristiansen, fordi kemimedarbejder Erik Albertsen har sporet dansk elektronisk affald til Lagos.

Det skriver Greenpeace i en pressemeddelelse.

- Vi befandt os på elektronikmarkeder på størrelse med Bilka gange 10, fyldt med brugt elektronik fra Vesten. Det mindste, vi i Vesten kan gøre, er naturligvis at sørge for, at de apparater, der sendes af sted, virker. Men i sidste ende ligger løsningen hos producenterne, for det er dem, der er i stand til at designe de farlige og særdeles problematiske kemikalier ud af produkterne, så de miljø- og sundhedsmæssige konsekvenser af eksporten i hvert fald mindskes, siger Erik Albertsen.

EU producerer årligt 8,7 millioner ton elektronisk og elektrisk affald, men under en fjerdedel - 2,1 millioner ton - indsamles eller genanvendes i et kontrolleret system. Baselkonventionen forbyder vestlige OECD-lande at eksportere farligt affald til lande udenfor OECD./ritzau/