To danske byggerier vinder "ejendomsbranchens Oscar"

Fire helt eller delvis danske projekter var med torsdag aften i finalerne om de eftertragtede Mipim-priser - og to af dem vandt ved ejendomsmessen i Cannes. En tegnestue var involveret i begge danske vinderprojekter.

Krøyers Plads på Christiansholm med NCC Bolig som udvikler og bygherre. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To ud af fire danske finalister trak det længste strå i deres kategorier og vandt international hæder i ejendoms- og byggebranchen ved den store Mipim-messe i Cannes torsdag aften.

I kategorien bedste fremtidige megaprojekt blev det firkløverformede Nyt Hospital Nordsjælland kåret som verdens bedste. Bygherren for det kommende supersygehus lidt syd for Hillerød er Region Hovedstaden, og stregerne er sat af Vilhelm Lauritzen og schweiziske Herzog & de Meuron, som også har tegnet det olympiske "fugleredestation" i Beijing.

Sygehust skal give afsæt til en helt ny bydel, Favrholm, formentlig med en ekstra station med både S-tog og regionaltog.

Aftenens andet danske vinderprojekt dukkede op i kategorien bedste boligbyggeri: Krøyers Plads på Christiansholm med NCC Bolig som udvikler og bygherre.

Dét byggeri har haft en usædvanlig langvarig og dramatisk fødsel. Helt tilbage i 2003 vandt hollandske Erick van Egeraat en arkitektkonkurrence med sit forslag om seks boligtårne på 55 meter - det var noget over byggehøjden i området, der opstod massive protester, og projektet blev nedstemt på rådhuset. Nogle år senere dukkede så et nyt og nu dansktegnet projekt op, men heller ikke dét blev realiseret, selv om byggehøjden var reduceret til 29 meter.

Først det tredje forslag - som var sænket yderligere til 24 meter - blev til noget. Det blev fremlagt af NCC i 2011 og kørte glat gennem rådhuset med byggestart i 2012. Stregerne til det tredje projekt var sat af  Vilhelm Lauritzen og COBE.

Dobbelt sejr til tegnestue

Mipim-priser udløser formentlig hverken højere lejeindtægter eller arkitekthonorarer, men Tony Christrup, formand for Byggesocietet, har tidligere vurderet over for Berlingske Business , at priserne er vigtige faglige skulderklap. Desuden kan priserne bruges i markedsføringen – og et stærkt dansk islæt er en fordel for Danmark som muligt investeringsmål.

Og det skal nok blive bemærket både herhjemme og udenlands, at Vilhelm Lauritzen altså vandt hele to Mipim-priser.

Det var COBE faktisk tæt på også at gøre, for en tredje dansk finalist - men altså ikke endelig vinder - var "den svævende station" Køge Nord, som COBE har tegnet sammen med Dissing + Weitling.

Også onsdag aften kunne COBE og grundlægger Dan Stubbergaard dog indhøste ros og anerkendelse - i form af den 400.000 kroner store hæderspris for arkitekter fra Dreyers Fond. Begrundelsen var her "tegnestuens evne til at favne byens dagligliv i uprætentiøse og animerende rammer", og fonden pegede på COBEs streger bag den netop forvandlede Nørreport Station og igangværende byplanarbejde i Nordhavn.

Den fjerde Mipim-finalist med dansk præg var boligbyggeriet Vannkanten i Stavanger, tegnet af Aart Architects. Men det dansk-norske projekt måtte altså se sig slået af Krøyers Plads.

I alt var 39 projekter indstillet i ti kategorier til »Mipim Awards« – ofte kaldet »ejendomsbranchens Oscar« – og det blev altså til to danske vindere.

Sidste år var tre finale-projekter helt eller delvis danske, men ingen vandt – hverken FN-byen på Marmormolen ved Nordhavn, et Bjarke Ingels-tegnet kommende boligkompleks i Taiwan eller en Henning Larsen-kreeret erhvervsbygning i Oslo.

Derimod vandt PensionDanmarks Isbjerget-boligkompleks i Aarhus i 2013, og året før sejrede et kommunalt bibliotek i Københavns Nordvest-kvarter.

Ved årets Mipim-messe blev arkitekterne bag en lang række fremtidige projekter fremhævet, deriblandt fire danske tegnestuer. Det var Bjarke Ingels/BIG og Schmidt Hammer Lassen - begge med to projekter - samt 3xN og Henning Larsen Architects.