Tjekkiet kan ikke skaffe folk til Lego-produktion

Mens Lego er i gang med en outsourcing af sin produktion til Tjekkiet, er andre udenlandske virksomheder holdt op med at lægge produktionen i landet. Årsag: Mangel på arbejdskraft – og den har også ramt Lego

Legos underleverandør i Tjekkiet, Flextronics har mere end svært ved at skaffe arbejdskraft til produktionen af Legos produkter.

I øjeblikket søger fabrikken 92 medarbejdere, skriver det tjekkiske dagblad Mlada fronta Dnes, der har oplysningerne fra den tjekkiske arbejdsformidling. Flextronics udtaler sig generelt ikke i sagen og vil kun bekræfte, at virksomheden søger medarbejdere, men ikke hvor mange.

Legos outsourcing af store dele af produktionen til Mexico og Østeuropa, herunder Tjekkiet, er ellers en del af administrerende direktør Jørgen Viig Knudstorps store redningsplan for at få Lego på toppen igen efter tidligere års milliardunderskud.

Men i denne uge måtte den danske legetøsjkoncern melde ud, at den har sat sin storstilede outsourcing, der skal reducere medarbejderstaben i produktionen i Billund fra 1.200 til 300, i bero.

Lego er fåmælt omkring situationen og vil først give en status på outsourcing-situationen i forbindelse med halvårsregnskabet i slutningen af august.

”Vi ved godt, at det er et overophedet arbejdsmarked. Men vi vil ikke kommentere på outsourcingen, før vi kommer med regnskabet i den sidste uge af august. Jeg er også nødt til at sige, at det er Flextronics sag, og at det bør være dem, der kommenterer på det,” siger pressechef Charlotte Simonsen og tilføjer, at Flextronics jo også har produktion andre steder end i Tjekkiet for Lego – i Ungarn og Mexico.

Tidligere på ugen sagde næstformand i tillidsmandsgruppen hos Lego Benny Pedersen dog i et interview med Børsen, at når Lego stiller udflytningen af Billund-produktionen i bero, så kan det skyldes, at det er vanskeligt at skaffe arbejdskraft til Flextronics i Tjekkiet.

Andre virksomheder dropper Tjekkiet
Specielt i år har de tjekkiske virksomheder oplevet, at det er svært at få arbejdskraft, fortæller den tjekkiske journalist Katarina Koubova til Business.dk. Derfor lægger de udenlandske virksomheder heller ikke længere deres produktion i Tjekkiet, bortset fra et enkelt tilfælde, bilfabrikanten Hyundai, og derfor synes det som et paradoks, at Lego nu er på vej ind i Tjekkiet med sin produktion.

Fra januar til juli er arbejdsløshedsprocenten i Tjekkiet faldet fra 7,9 procent til 6,4 procent, og i samme periode er antallet af ledige job steget med 27 procent.

Det har været almindeligt i flere år at ansætte både polakker og slovakker i de tjekkiske virksomheder, og for nylig har regeringen meldt ud, at den vil åbne grænserne for ukrainske medarbejdere, fortæller Katarina Koubova.

Om der kan være andre årsager til, at Flextronics ikke kan skaffe folk til Lego-produktionen, tør journalisten fra den tjekkiske avis ikke svare på. Hun har besøgt fabrikken og fortæller, at ”lønnen ikke er den værste i regionen”. Den er lidt højere end mindstelønnen i landet, som i øjeblikket er på omkring 320 euro om måneden. Gennemsnitslønnen i landet er 750 Euro.