Tivolis tamburmajor

Med et historisk højt besøgstal på 4,7 mio. gæster præsenterede Tivolidirektør Lars Liebst det bedste årsregnskab i Havens historie.

I sine unge dage turnerede Lars Liebst i Europa og USA med verdensberømte Dr. Hook. Men efter et halvt år i San Fransisco sagde han nej tak til tilbuddet om et fast job og rykkede til New York for bl.a. at uddanne sig som lysdesigner. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

I 20 år har Lars Liebst slået takten an i forlystelsesparken Tivoli. Da han kom til, havde parken 16.000 abonniner, der købte årskort. I dag er tallet 267.000 For et par år siden sagde han, at hans hjerne fungerede som en rundkørsel mellem venstre og højre halvdel. Med andre ord: Han spænder fra børsregnskab til scenografi – og færdes lige godt mellem jakkesæt og gøglere.

Tivolis tamburmajor begyndte sin karriere med det sprælske, udadvendte og ikke mindst underholdende. Nemlig med at arrangere koncerter i musikbureauet, som han kaldte Kulsækken, med tidens mest populære grupper som Gnags, Alrune Rod og Gasolin. Han var bare 16-17 år og passede sin skolegang i Svendborg, og der måtte en fuldmagt til fra faderen for overhovedet at få myndighedernes accept. Året var 1971.

At han skulle ende som Tivolis boss lå ikke i kortene. For som dreng sagde han skovfoged, hvis nogen spurgte ham, hvad han ville være som voksen. Jobbet som koncertarrangør bød også på en af de tilfældigheder, som indimellem bliver afgørende for hans livsforløb. Han hængte plakater op ved en Dr. Hook-koncert i Fyns Forum. Det verdensberømte band manglede en tekniker. Liebst satte trommesæt op og etablerede lys, og da koncerten var overstået, blev han spurgt, om at han ville med på turné i Danmark og Europa.

Da turneen i Europa var slut, spurgte de, om han ville med til USA. Han tog med til San Francisco i seks måneder, men afslog jobbet som fastansat til fordel for en uddannelse som lysdesigner og stage manager i New York.

Fra teater til forlystelsespark

Tilbage i Danmark kastede han sig over teaterlivet som afdelingsleder ved Statens Teaterskole og endte som konstitueret rektor. I 1982 var han en af initiativtagerne til oprettelsen af Grønnegårds Teatret. Han blev fuldtidsdirektør – den administrative ildsjæl, der skaffede pengene til projektet. Den fuldbyrdede kommercielle karriere blev en kendsgerning, da han i 1996 blev udnævnt til administrerende direktør for Tivoli.

Siden har han befundet sig på knivsæggen mellem tradition og fornyelse i Georg Carstensens gamle forlystelsespark. Liebst indledte sit regimente med en forlystelsespark, der groft sagt bestod af abonninerne og deres børnebørn. Og et nedslidt Tivoli. Hans strategi blev, at Tivoli både skulle være mangfoldig og ramme alle generationer. De unge eksempelvis med fredagsrock, børnene med Rasmus Klump, de ældre med klassisk musik og haveanlæg og forretningsfolket med attraktive spisesteder.

Livets skrøbelighed blev han sig inderligt bevidst, da han og hans kone, danseren og koreografen Anette Abildgaard, mistede deres tvillingedrenge lige efter fødslen. Det ændrede for altid Lars Liebst prioriteter. Det gælder om at være til stede i nuet og være der for familien og vennerne.