Titusindvis af jobsøgere lokket af pyramidespil

En ny bølge af ulovlige pyramidespil skyller ind over landet. Det frygter myndighederne, efter at op imod 150.000 jobsøgende danskere er blevet kontaktet af lyssky virksomheder med mistænkelige jobtilbud.

Foto: Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
. I sidste uge skred Arbejdsmarkedsstyrelsen ind og politianmeldte firmaet V-provide, der under forskellige navne har kontaktet brugerne af den offentlige Jobnet.dk med useriøse jobopslag via e-mail. Det skriver Politiken tirsdag.

»Mailen tyder på, at formålet er at rekruttere folk til pyramidespil«, siger fuldmægtig i Arbejdsmarkedsstyrelsen Kristjan Gundsø Jensen til Politiken:

»Dels skal man indbetale 15.000 kroner for overhovedet at få jobbet, dels bliver man stillet nogle forholdsvis meget store indtægter i udsigt - uden at det på nogen måde er udspecificeret, hvad opgaverne går ud på. Det er så mistænkeligt, at vi har valgt at melde det til politiet«.

Mistanken er, at virksomhederne, der blandt andet har navne som Liberty Group, Capital Provide og Dansk Opsparing, forsøger at lokke de jobsøgende til at skyde et vist beløb - eksempelvis 15.000 kroner - ind mod til gengæld at blive andelshavere i f.eks. ferieboliger og lystyachter, der viser sig at være fiktive.

Samtidig stilles de jobsøgende enorme indtægter i udsigt - mellem 700.000 og 1,4 millioner kroner om året - og de uklare arbejdsopgaver varierer fra telefonarbejde over salg til ledelse. Typisk får de jobsøgende først senere at vide, at de skal skyde penge ind.

Ifølge Politikens oplysninger er det den samme personkreds, der står bag de forskellige firmaer, som jævnligt skifter navne og telefonnumre og derfor er svære at komme i kontakt med. Sagen er meldt til Københavns Politi, hvor lederen af afdelingen for økonomisk kriminalitet, Asger Jensen, endnu ikke kender detaljerne.

»Men det virker som et af de klassiske eksempler på et forretningskoncept, der er over grænsen. De gør folk forvirrede ved at tæppebombe dem med gode tilbud og lokker dem ud i noget, som de ikke kan overskue«, siger han.

Også Forbrugerombudsmanden har øje på især én af bagmændene og har meldt blandt andet selskabet Liberty Group til politiet, fordi firmaet har forsøgt at hverve folk ved ulovligt at overdynge dem med sms'er.