Titanernes kamp spidser til, mens pengene fosser ind i kapitalforvaltere

Verdens to største kapitalforvaltere svulmer, mens investorer vender aktive fonde ryggen. Vanguard og Blackrock kæmper om den prestigefyldte førsteplads i kapitalforvalternes verden, og nogle mener, at tronen snart får ny ejer.

Larry Fink, adm. direktør hos BlackRock, skal måske snart indstille sig på at overgive titlen som verdens største kapitalforvalter til konkurrenten Vanguard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

BlackRock og Vanguard. Hvis ikke de to navne ringer nogen klokken, så fortvivl ej, for det er ikke fordi Rådhuspladsens neonskilte stråler deres navne ud til den almindelige dansker, men du kan med rimelighed antage, at BlackRock og Vanguard har en større eller mindre ejerandel hos de firmaer, som du ser i neonreklamerne. Og et meget stort antal andre firmaer for den sags skyld.

BlackRock og Vanguard er nemlig kapitalforvaltere, og de er nogle store nogle af slagsen. Med henholdsvis 36.350 og 28.000 milliarder kroner under forvaltning får de to amerikanske titaner Joakim Von Ands pengetank til at ligne en fem-årigs flækkede sparegris (erhvervsmagasinet Forbes estimerede i øvrigt Joakim Von Ands formue til 44 mia. dollar i 2012).

Af de to kapitaltitaner har BlackRock i mange år været den største - ja, faktisk den største kapitalforvalter overhovedet, men ifølge Financial Times sker der i disse år et større skred, som måske kan vippe BlackRock af førstepladsen. Blandt rigmænd, pensionskasser og forsikringsselskaber er der nemlig en stigende utilfredshed med de store gebyrer, som investorerne skal betale til såkaldt aktive fonde, da afkastet typisk ikke er bedre end hos passive fonde, hvor pengene for eksempel investeres i index.

Denne trend har gjort, at BlackRock, men i særdeleshed Vanguard, har fået nogle ganske store summer mere under forvaltning de seneste år. Siden 2012 har Vanguard fået 8.200 mia. kr. mere under forvaltning, mens BlackRock har måttet tage til takke med 4.800 mia. kr. Ifølge analytikere, som Financial Times har talt med, tyder trenden på, at Vanguard vil kunne overtage BlackRocks trone om fem år.

Begge selskaber nedtoner dog betydningen af at være størst, og en direktør i Vanguard siger også til FT, at det ikke er et mål i sig selv at have mere kapital under forvaltning.