Tirsdagens aktier: NKT ned på ventet misset ordre - Pandora i nyt fald

Foto: Nils Meilvang

Kabelproducenten NKT endte tirsdag som aktien med det største kursfald, da den faldt med 12,6 pct. til 122 kr. I eliteindekset var det smykkeselskabet Pandora, der fik den tvivlsomme ære af at ende nederst med et fald på 5,1 pct. til 274,80 kr.

Samlet steg det danske eliteindeks, C25, 0,2 pct. til indeks 1143,7

Det var rygter om en misset kontrakt, der fik NKT til at dratte ned. Snakken i markedet gik på, at en ordre på kabelforbindelsen Viking Link næppe går til den danske kabelproducent.

- Aktien faldt fra morgenstunden og har ligget med et ret stabilt og markant fald hele dagen. Umiddelbart vil jeg dog vurdere, at kontrakten er så stor, at den skulle fordeles ud på flere - men alt andet lige, så er det formentligt det, NKT falder på, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver i Jyske Bank.

Han bakkes op af Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, der siger, at det var frygten for, at ordren er gået til en af konkurrenterne, fik aktien til at falde.

Søren Damsgaard Mikkelsen, projektleder for Viking Link, fortæller til Ritzau Finans, at Viking Link i sidste uge sendte såkaldte "award-letters" til alle tilbudsgivere. Af brevene fremgik det, hvem Viking Link har tænkt sig at tildele kontrakterne. Tilbudsgiverne har ti kalenderdage til at gennemse materialet og eventuelt klage over den kontrakttildeling, der lægges op til.

Stand still-perioden udløber den 29. april til midnat.

Kontrakten omhandler 625 kilometer søkabel, 143 kilometer landkabel og de to konverterstationer i Revsing og Bicker Fen i Storbritannien.

PANDORAS KURSMÅL KØRT OVER

Blandt eliteaktierne faldt Pandora, efter at et par banker justerede på kursmålet for selskabets aktie. Onsdag før påske sænkede amerikanske Morgan Stanley sit kursmål for aktien med 35 kr. til 330 kr. Anbefalingen af aktien er fortsat "ligevægt".

Carnegie gik mere direkte til værks og skar kursmålet med mere end en tredjedel til 200 kr. mod tidligere 325 kr., mens anbefalingen "sælg" blev fastholdt.

- Momentum er så skidt, at vi muligvis vil se franchisebutikker lukke inden udgangen af året, skrev Carnegie i et notat, der ser modvinden fortsætte i årene, der kommer.

I den modsatte ende af indekset lå Royal Unibrew tirsdagen igennem og endte med et plus på 3,4 pct. til 489 kr. Her var det en ændring af anbefalingen til "køb" fra "hold" fra Danske Bank, der trak aktien op. Kursmålet blev fastholdt på 530 kr.

Royal Unibrew aflægger desuden regnskab for første kvartal på torsdag.

REGNSKABER PÅ VEJ

- De kommende dage og uger er det regnskaberne, der kommer til at præge kursudviklingen i de enkelte selskaber. USA er allerede i fuld gang - og i denne uge kommer der regnskab fra blandt andet Novozymes og Unibrew, siger Martin Munk.

Allerede tirsdag eftermiddag landede regnskabet fra Tivoli for de første tre måneder af 2019, som viste tilbagegang i første kvartal, hvor færre åbningsdage som følge af påskens placering gav anledning til lavere omsætning og indtjening.

Tivoli kom ud af lavsæsonen i januar, februar og marts med et underskud før skat på 76,3 mio. kr. - en forværring fra minus 65,8 mio. kr. i første kvartal af 2018. Omsætningen faldt til 110 mio. kr. fra 117,9 mio. kr.

Finansdirektør Andreas Morthorst peger på, at den lavere aktivitet grundet en senere påske og yderligere investering i Tivolis nye sæson, Vinter i Tivoli, lå til grund for periodens lidt svagere resultat. Aktien steg 0,9 pct. til 700 kr.

VESTAS FIK POLSK BEKENDTSKAB

Blandt C25-aktierne fik vindmølleproducenten Vestas via en vindauktion i Polen sin største ordre i landet hidtil. Ordren var på 132 megawatt (MW) og til Pomorskie Voivodship-projektet i det nordlige Polen, oplyste Vestas.

Med i ordren var der også en 20-årig serviceaftale i AOM 4000-klassen. Leveringen af møllerne ventes påbegyndt i andet kvartal næste år, mens idriftsættelsen er skemasat til tredje kvartal 2020.

Vestas steg med 0,2 pct. til 604,80 kr.

/ritzau/FINANS

Charlotte Mackeprang +45 33 30 03 61 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk