Tiltag holder hånden under bankerne

Nationalbanken er på forkant, når det gælder om at undgå, at bankernes likviditetssituation udvikler sig til det værre i takt med de urolige tider på det europæiske pengemarked.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er baggrunden for Nationalbankens tiltag med at udvide bankernes adgang til likviditet, som blev meddelt sent tirsdag. Det vurderer cheføkonom Steen Bocian fra Danske Bank.

- Det er et forsøg på at undgå, at det udvikler sig til en ny finanskrise og derfor tage tingene i sin vorden i stedet for, når tingene begynder at skride, siger Steen Bocian.

Tiltaget kan afbøde de påvirkninger, som frygtes at opstå oven på den anspændte finansielle situation i Europa ovenpå gældskrisens genopblussen.

- Så kan man få adgang til likviditet i Nationalbanken, så man ikke kommer i samme klemme, som vi tidligere har set på pengemarkeder, og som vi har dårligere erfaringer med, siger cheføkonomen.

Nationalbanken meddelte udvidelsen af centralbankens belåningsgrundlag for lån til pengeinstitutter sent tirsdag eftermiddag med begrundelsen at forbedre pengeinstitutternes adgang til likviditet.

Belåningsgrundlaget udvides med institutternes udlån af god bonitet, og reglerne træder i kraft fra 1. oktober.