Tilsynsformand: Nødgaard var direktør i en historisk periode

Ulrik Nødgaard var chef for Finanstilsynet i en historisk turbulent periode - af to årsager, som dybest set hænger sammen, lyder det fra tilsynets formand.

Mads Bryde Andersen, ny formand for Finanstilsynets bestyrelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kom bag på formanden for Finanstilsynets bestyrelse, da Ulrik Nødgaard sagde sin stiling som direktør op for at blive direktør for Finansrådet.

Professor, dr.jur. på Københavns Universitet, Mads Bryde Andersen har været meget tilfreds med sin direktør, og han havde med egne ord »ikke set det komme.«

»Det er altid en overraskelse, når en embedsmand, der har fulgt den slagne vej, pludselig forlader embedsværket. Jeg havde ikke se det komme,« siger Mads Bryde Andersen.

Han har stor respekt for den indsats, som Ulrik Nødgaard har ydet for Finanstilsynet gennem en periode, der kunne kaldes historisk turbulent på grund af finanskrisen.

Mads Bryde Andersen, formand for Finanstilsynet om direktør Ulrik Nødgaards exit

»Han kom jo til midt i stormen i et uventet stilingsskifte - turbulent fordi krisen rasede på sit højeste, og et stort antal institutter brød sammen, og regelsættet blev af samme årsag ændret hele tiden. Så perioden har været historisk af de cykliske årsag«


Som illustration af den forøgede mængde af regulering peger han på, at antallet af medarbejdere i Finanstilsynet i perioden med Ulrik Nødgaard ved roret er steget fra ca. 200 til 300.

Formanden har kun positive ting at sige om Ulrik Nødgaards indsats, og på spørgsmålet, om det er blevet en sværere stilliing af udfylde tilfredsstillende efter finanskrisen siger han:

»Reguleringsteknisk er det nok blevet en sværere stilling at udfylde - men der er også blevet flere mennesker til at udføre den. I Eigil Mølgaards (den forrige direktør for Finanstilsynet, red.) tid var opgaven nok sværere rent politisk. Det var en meget svær opgave, Mølgaard løste med håndelag, snusfornuft og snilde.  Man gjorde nogle ting, som man ikke kan i dag, og hele den politiske del af opgaven er væk, fordi det er blevet mere reguleret. Men det er også imponerende, hvad Ulrik har gjort  inden for nogle andre rammer. Der har ikke været stor kritik af tilsynet i de senere år, og det er i sig selv imponerede,« siger Mads Bryde Andersen.

Den nye tilsynsdirektør skal udpeges af erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen med bestyrelsen som høringspart.

Hvilken profil eller baggrund har din ideelle kandidat til jobbet?

»Jeg kan ikke sige noget om det. Der er bestyrelsesmøde i morgen, hvor vi tager en samtale om det. Men der vil være nogle formelle krav i stillingsopslaget, der bliver slået op. Men det udelukker ikke, at ministeriet også bruger et rekrutteringsbureau,« siger Mads Bryde Andersen.

Ulrik Nødgaard var som direktør for en styrelse ansat på en tidsbegrænset kontrakt på fem år. Den kan administrativt kan forlænges i tre år, hvilket Ulrik Nødgaard fik gjort for halvandet år siden.