Tilsynet tvinger banker til nedskrivninger på landbrug

Fire pengeinstitutter er af Finanstilsynet blevet pålagt at nedskrive på landbrugskunder, der er i dårligere økonomisk stand, end pengeinstitutterne havde vurderet dem til.

Flere pengeinstitutter har ikke været gode nok til at værdiansætte deres landbrugskunders aktiver. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann

Det kriseramte landbrug fører nu til yderligere nedskrivninger i pengeinstitutterne, og denne gang sker det efter pres fra Finanstilsynet. I ét tilfælde har pengeinstituttet måttet nedskrive 100 mio. kr.

Finanstilsynet har i løbet 2014 kigget nærmere på seks pengeinstitutter, der har en høj udlånseksponering mod landbruget, og som samtidig ikke for nyligt havde haft inspektionsbesøg af tilsynet.

Det førte til påtaler og påbud i fire af pengeinstitutterne. Fælles for de fire var, at de ifølge tilsynet i flere tilfælde benyttede en forkert anvendelse af nedskrivningsreglerne, hvilket medførte en for høj samlet værdiansættelse af landbrugskundernes aktiver.

Nordjyske Bank
I Nordjyske Bank gennemgik Finanstilsynet 25 udlån til landbrug, herunder de ti største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter og de ti største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til en påtale. Banken har på den baggrund beregnet et øget nedskrivningsbehov på ca. 30 mio. kr. for bankens samlede landbrugsportefølje, som er udgiftsført i tredje kvartal 2014.

Frøslev-Mollerup Sparekasse
I Frøslev-Mollerup Sparekassen gennemgik Finanstilsynet 15 udlån til landbrug, herunder de fire største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter, de fire største landbrugsudlån til øvrige landbrug og de to største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til et påbud om at tilpasse sparekassens tilgang for vurdering af landbrug og om at foretage yderligere nedskrivninger på ca. 3 mio. kr. for sparekassens samlede landbrugsportefølje.

Jutlander Bank
I Jutlander Bank gennemgik Finanstilsynet 25 udlån til landbrug fra den oprindelige Sparekassen Himmerland A/S, herunder de ti største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter og de ti største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til en påtale. Banken har på den baggrund beregnet et øget nedskrivningsbehov på ca. 6 mio. kr. for bankens samlede landbrugsportefølje, som er udgiftsført i tredje kvartal 2014.

Sparekassen Vendsyssel
I Sparekassen Vendsyssel gennemgik Finanstilsynet 25 udlån til landbrug, herunder de ti største landbrugsudlån uden nedskrivning til mælkeproducenter, de fem største landbrugsudlån uden nedskrivning til svineproducenter og de ti største landbrugsudlån med nedskrivning.

Det førte til en påtale. Sparekassen har på den baggrund beregnet et øget nedskrivningsbehov på ca. 100 mio. kr. for sparekassens samlede landbrugsportefølje, som er udgiftsført i tredje og fjerde kvartal 2014.