Tilsynet har længe haft kik på Danske Banks risikolån

Finanstilsynet har igennem længere tid haft et kritisk lup på opgørelsen af Danske Banks risikovægtede aktiver, hvilket nu har mundet ud i påbud, der samlet ventes at føre til en stigning i bankens risici på 100 mia. kr.

Allerede i september måned sidste år fik Danske Bank en tilbagemelding om Finanstilsynets analyse af danske IRB bankers risikovægte for erhvervsporteføljen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Baggrunden for afgørelsen er, at det gennem længere tid har været tilsynets opfattelse, at banken har kreditrisici, som ikke er tilstrækkeligt afdækket i søjle 1, hvilket er baggrunden for nogle af de tillæg, som banken har i søjle 2. Tilsynets vurdering er blandt andet baseret på tilsynets gennemgang af konkrete engagementer i forbindelse med kreditundersøgelser og på gennemgang af bankens IRB modeller,« fremgår det af Finanstilsynets afgørelse.

Finanstilsynet tilføjer, at det på den baggrund har haft fokus på niveauet for bankens IRB risikovægte ved forskellige analyser, som er gennemført i den senere tid.

»Tilsynet har i brev af 5. september 2012 givet Danske Bank en tilbagemelding om tilsynets analyse af danske IRB bankers risikovægte for erhvervsporteføljen. Den væsentligste konklusion fra denne analyse var, at bankens gennemsnitlige risikovægt i kapitaldækningsopgørelsen for danske erhvervskunder forekom lav. Endvidere fremgik det af tilsynets tilbagemelding, at de første resultater fra en nordisk analyse ligeledes viste, at bankens risikovægtsniveau var lavt,« skriver Finanstilsynet i sin afgørelse.

Finanstilsynet tilføjer, at disse konklusioner endvidere fremgik af plancher fra det afsluttende møde den 6. september 2012 med bankens bestyrelse, direktion og revision.

»Banken har dermed fået data, der underbygger et behov for øgede risikovægte. Banken har ikke af egen drift umiddelbart selv reageret herpå,« skriver Finanstilsynet endvidere.