Tilsyn til bankerne: Det gik godt i første halvår - men pas nu på risikotagningen

Det går godt i de danske banker. Det vurderer Finanstilsynet i sin halvårlige gennemgang af de danske bankers regnskaber.

Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det samlede overskud for første halvår 2017 steg med 40 pct. sammenlignet med første halvår 2016 og er nu højere end op til finanskrisen. Det er opgjort til 24 mia. kr. før skat.

- Det store overskud i første halvår 2017 var dog først og fremmest drevet af en markant stigning i kursreguleringer, der steg fra 0,7 mia. kr. til 9,0 mia. kr., oplyser tilsynet og fremhæver, at niveauet for kursreguleringer i første halvår 2017 er godt dobbelt så højt som det historiske gennemsnit.

Derimod er den såkaldte basisindtjening, der bliver opgjort til 9,5 mia. kr., faldet siden første halvår 2014.

- Pengeinstitutterne opnår fortsat højere nettogebyrindtægter, men de bliver til gengæld modsvaret af lavere nettorenteindtægter. Det har betydet, at de samlede nettorente- og nettogebyrindtægter for sektoren er faldet.

ADVARER MOD UDLÅNSVÆKST

Tilsynet advarer dog mod øget risikotagning.

- I de senere år har der været en klar tendens til, at et stigende antal institutter har en høj udlånsvækst, konstaterer tilsynet og oplyser, at i første halvår 2015 havde 7 pct. af pengeinstitutterne en år-til-år-udlånsvækst på 10 pct. eller mere, i første halvår 2016 var det 18 pct., mens det i første halvår 2017 var tilfældet for 22 pct. af pengeinstitutterne.

En medvirkende årsag til finanskrisen var en massiv men markedsfinansieret vækst i udlån, hvilket gav et indlånsunderskud. Selv om der nu er et massivt indlånsoverskud for hele sektoren på 382 mia. kr., kan der stadig være risici forbundet med en høj udlånsvækst, påpeger tilsynet.

- Hvis udlånsvæksten for eksempel skyldes lavere kreditstandarder, kan det medføre store tab for pengeinstitutterne, skriver tilsynet, der dog beroliger med, at det fører tilsyn med dette blandt andet gennem undersøgelser.