Tilsyn revser småbanker for lånesjusk - de store går ikke fri

Der bliver sløset med långivningen rundt omkring i landets mindre banker, viser en gennemgang, Finanstilsynet har foretaget af erhvervsudlånet i en række pengeinstitutter.

ARKIVFOTO. Nordjyske Bank er en af de banker, som bliver kritiseret af Finanstilsynet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Undersøgelsen blev sat i gang, efter at en spørgeskemaundersøgelse viste, at bankerne muligvis havde lempet på kreditvilkårene som følge af hård konkurrence, en advarsel som både Nordeas danske topchef, Peter Lybecker, og Nationalbankens direktør, Lars Rohde, også har rejst.

Og Finanstilsynet har da også fundet eksempler på, at den hårde konkurrence har givet lavere renter til kunderne og slappere krav til for eksempel kaution.

Men det overordnede billede, der står tilbage fra de 14 redegørelser er, at den øgede risikotagning i de mindre institutter mest af alt skyldes mangelfuldt overblik over, hvor risikable lånene er.

- Undersøgelsen har desværre afsløret flere tilfælde, hvor institutter har bevilget lån uden tilstrækkelig analyse af de indsamlede oplysninger om låntager, udtaler Finanstilsynets direktør, Ulrik Nødgaard, i en pressemeddelelse.

- Der er også eksempler på utilstrækkelig indsigt i kundens økonomi, for eksempel at man ikke har skaffet sig opdaterede regnskabs- eller ejendomsoplysninger eller har manglet overblik over kundens koncernforhold, tilføjer han.

Det er primært de mindre banker i undersøgelsen, der får kritik.

Fynske Bank havde i mange tilfælde ikke udarbejdet egentlige kreditanalyser, før et lån blev bevilget, og Finanstilsynet fandt eksempler på utilstrækkelige analyser af kundernes regnskaber. Tilsynet fandt også lånebevillinger, som det betegner som "uforsigtige" og hæfter sig ved, at det næppe skyldes stor risikoappetit, men simpelthen er en konsekvens af de mangelfulde kreditindstillinger.

- Finanstilsynet vurderede, at kvaliteten af bankens kreditindstillinger i mange tilfælde var mangelfuld, skriver tilsynet, der omvendt anerkender, at banken, der er en fusion mellem Svendborg Sparekasse og Vestfyns Bank, er i gang med at forbedre sin långivningsproces.

Om Jutlander Bank skriver tilsynet, at bankens grundlag for at bevilge lån generelt var dårligere end i sammenlignelige institutter.

- Finanstilsynet vurderede, at bankens indstillinger generelt er dårligt belyste. Dette kan indebære, at bankens bevillinger sker på et ikke gennembearbejdet grundlag.

- I nogle tilfælde fremstod bevillingerne decideret uforsigtige, hvilket efter Finanstilsynets vurdering skyldes dårlig kvalitet i bevillingsprocessen snarere end høj risikoappetit, hedder det i tilsynets redegørelse.

Heller ikke Nordjyske Bank slipper for kritik fra Finanstilsynet.

- Banken fik påbud om at sikre en tilfredsstillende kvalitet af kreditindstillingerne især på de mindre udlån, herunder at sikre at der foretages tilstrækkelige analyser af kundernes regnskaber og gældsserviceringsevne, skriver tilsynet blandt andet.

Selvom de store banker generelt har bedre styr på deres bevillingsgrundlag end de mindre, så går de heller ikke helt fri. Blandt andet får Danske Bank, Jyske Bank og Nordea Danmark et rap over nallerne for at have en for overordnet kreditpolitik. Og så advarer Finanstilsynet direkte Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Nykredit mod at finansiere virksomhedshandler til for høje priser og med for høj gældsandel.

- Særligt for store bankers finansiering af virksomhedshandler har Finanstilsynet generelt konstateret øget vækst, risikovillighed og konkurrence, hvilket har resulteret i lempeligere kreditvilkår, skriver Finanstilsynet.

Ud over de her nævnte banker har Finanstilsynet også besøgt et par mindre, ikke børsnoterede institutter.

ritzau/FINANS