Tilsyn: PenSam mangler vilje og evne

I et opsigtsvækkende brev orienterer PenSams direktør bestyrelsen om, at Finanstilsynet er skeptisk over for bestyrelsens handlekraft og administrationens evner.

Foto: Torben Christensen

Pensionsselskabet PenSam er endnu en gang endt i Finanstilsynets skarpe lys. I november politianmeldte tilsynet PenSam som det første pensionsselskab nogensinde for ikke at levere lovpligtige årsopgørelser til tusindvis af kunder. Og nu viser interne bestyrelsespapirer, at Finanstilsynet udtrykker »skepsis« overfor, om PenSam kan gennemføre en række IT-projekter, som er nødvendige for, at PenSam kan leve op til Finans­tilsynets regler om blandt andet tabsdækning. I brevet, som direktør Helen Kobæk er afsender på, skriver hun blandt andet, at »Finanstilsynet ikke finder redegørelsen (for strategien, red.) tilstrækkelig til at betrygge dem i selskabets vilje og evne«.

Det er langtfra rar læsning for bestyrelsen i PenSam Liv, mener Søren Andersen fra pensionsmægleren Invensure. Han har ikke set noget tilsvarende før.

»De prøver at sige til PenSam, det er o.k., hvad I har fortalt os, I rent teknisk vil gøre. Men vi er usikre på, at I rent administrativt har evner og vilje til det,« siger han.

Caspar Rose, der er professor i corporate governance på Copenhagen Business School mener, at brevet er udtryk for en ganske alvorlig situation.

»Det kræver, at ikke kun direktionen, men også bestyrelsen skynder sig at rette en masse fokus på det her,« siger han.

Den nytiltrådte formand for PenSam Liv, Jens Stenbæk, skal først sidde for bordenden til sit første bestyrelsesmøde i arbejdsmarkedspensionsselskabet i morgen.

Han har således ikke været med til at beslutte den strategi, som Finanstilsynet udtrykker kritik af i Kobæks brev.

»Det er naturligt, at Finanstilsynet følger os tæt. Vi er i en kritisk periode i bestyrelsen, hvor hovedparten af formandskabet er blevet udskiftet. Jeg er bekendt med, at der er en konstruktiv dialog i gang mellem administration og Finans-tilsynet, og at den her sag bevæger sig i positiv retning og mod en afslutning,« siger han om udviklingen i sagen, siden Kobæk skrev brevet til bestyrelsen 27. december.

Det lykkedes i går ikke at få en uddybende kommentar fra kontorchef i Finanstilsynets kontor for pensionskasser, Carsten Brogaard.