Tilsyn frygter kundeflugt, aktiedyk og milliardbøder til Danske Bank

Skandalen om hvidvask for milliarder gennem Danske Bank kan have vidtrækkende konsekvenser for banken, advarer Finanstilsynet, der endnu ikke kan konkludere, at banken lever op til hvidvaskkrav. Blandt andet har banken et ledelsesmæssigt tomrum, efter at 11 kritiserede chefer er væk.

Danske Bank er ifølge Finanstilsynet ikke i mål med at leve op til tilsynets krav til storbanken i kølvandet på hvidvasksagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske Bank lever endnu ikke fuldt op til Finanstilsynets krav til storbanken som følge af hvidvaskskandalen.

Det fastslår Finanstilsynet i en ny afgørelse, der følger op på tilsynets rapport om sagen fra maj i år.

I maj gav tilsynet banken otte påbud – altså forhold, der straks skulle bringes i orden – for at banken kunne siges at leve op til reglerne. Det skete i forlængelse af hvidvaskskandalen i bankens estiske filial, som Berlingske har afdækket gennem halvandet år.

Men her fem måneder senere har banken kun fuldt ud efterlevet fire af påbuddene. Hvad angår de resterende fire påbud kan tilsynet fortsat ikke blåstemple bankens indsats.

Anerkender ny compliancechef

På plussiden tæller ifølge tilsynet blandt andet, at banken har strammet betydeligt op på de forretningsgange, der skal sikre, at mistanker om illegale forhold bliver håndteret korrekt – hvilket var en af de helt store problemstillinger i forbindelse med den estiske hvidvasksag.

Tilsynet anerkender også, at Danske Bank har ansat en erfaren direktør for compliance i skikkelse af franskmanden Philippe Vollot, der indtræder i bankens direktion.

Skal polstre sig med milliarder

Derimod er tilsynet endnu ikke overbevist om, at Danske Bank lever op til flere af de andre påbud:

Mest dramatisk fastslår tilsynet, at Danske Bank stadig ikke er tilstrækkeligt økonomisk polstret til at kunne betale eventuelle bøder eller andre økonomiske konsekvenser af sagen. Tilsynet påpeger blandt andet, at sagen siden maj er eskaleret yderligere med politiefterforskninger i flere lande, faldende aktiekurs og risiko for kundeflugt.

»Både SØIK og den tilsvarende estiske politimyndighed (...) har efterfølgende indledt efterforskning af sagen. Bankens værdi målt ved aktiekursen er faldet betydeligt, ligesom bankens kredit- og rentespænd er udvidet. Bankens omdømme er blevet yderligere forværret med blandt andet øget risiko for ændret kundeadfærd,« skriver tilsynet, der også peger på, at i alt 11 direktører og andre chefer har forladt banken undervejs.

Dette betyder, at »bankens ledelse er svækket med øget risiko for utilstrækkelig implementering af nødvendige ændringer i bankens governance-, compliance- og virksomhedskultur«.

Derfor får banken et nyt påbud om at øge sit såkaldte solvensbehov. Danske Bank meldte torsdag morgen ud, at banken som konsekvens lægger yderligere fem mia. kr. til side, så banken i alt har reserveret ti mia. kr. til hvidvasksagen.

Endnu ikke i mål

Tre andre påbud fra maj-rapporten kan tilsynet endnu ikke fastslå, om banken lever op til:

  • Tilsynet kritiserede i maj bl.a., at Danske Banks direktion og bestyrelse ikke i tilstrækkelig grad kunne dokumentere, hvad der var blevet drøftet og besluttet på møder i direktionen og bestyrelsen. Dette punkt kan tilsynet endnu ikke sige, om Danske Bank er i mål med.
  • Ligeledes kritiserede tilsynet i maj, at Danske Banks forretningsgange og virksomhedskultur ikke sikrede, at mulige problemer blev bliver opsnappet og håndteret i tide. Her føler tilsynet sig heller ikke overbevist.
  • Og endelig tør tilsynet ikke konkludere, at banken har lukket et af de helt centrale huller i hvidvasksagen: at Danske Bank undervejs i sagen informerede Finanstilsynet for langsomt og for mangelfuldt.

De to resterende påbud har banken til gengæld indfriet. Det drejer sig om påbuddet om at sikre, at mistanker om, at ansattes medvirken eller kendskab til ulovligheder undersøges, og påbuddet om, at bankens procedurer formelt skal sikre, at topledelsen er tilstrækkeligt involveret i korrespondance med tilsynet.

Danske Banks midlertidige administrerende direktør, Jesper Nielsen, siger i et skriftligt svar, at banken »tager tilsynets afgørelse til efterretning«. Han peger på, at banken ifølge tilsynet er på rette vej med de resterende påbud.

»Som tilsynet anfører, har Danske Bank med undtagelse af ét påbud, der kræver yderligere tiltag, enten opfyldt eller iværksat egnede tiltag med henblik på at opfylde de påbud, vi fik i maj måned. Udover de tiltag, vi allerede har taget, vil vi fortsætte vores konstruktive dialog med Finanstilsynet og opfylde de resterende påbud,« siger Jesper Nielsen.

SF indkalder Løkke i samråd

De nye oplysninger får nu SFs erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til at indkalde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd om sagen, hvor han skal svare på, hvilke nationale og økonomiske risici Danske Bank-sagen udgør for Danmark.

»Det er højst sandsynligt verdenshistoriens største hvidvasksag og en skandale af internationale dimensioner, hvor der er hvidvasket for et trecifret måske endda firecifret milliardbeløb i Danske Banks estiske filial. Det har skadet Danmarks ry alvorligt og kan i værste fald også skade dansk økonomi og gøre det dyrere for borgere og virksomheder at låne penge,« siger Lisbeth Bech Poulsen.