Tilsyn: Danske Bank bør justere strategi for svenske boliglån

Danske Bank bør overveje at justere sin strategi i forbindelse med kreditgivning til svenske privatkunder efter markante prisstigninger på ejendomme.

Læs mere
Fold sammen

Det skriver det danske Finanstilsyn på sin hjemmeside efter at have været på besøg i banken i sommer.

Finanstilsynet havde udvalgt 187 af bankens sager med bevillinger af svenske udlån mv. i perioden januar 2014 - marts 2015. Endvidere gennemgik Finanstilsynet udvalgte forretningsgange i relation til udlånsområdet i den svenske afdeling.

Tilsynet konstaterer, at banken har en strategisk målsætning om at øge markedsandelen i Sverige for udlån til erhvervs- og privatkunder. Siden januar 2014 har banken haft en høj vækst i udlån til svenske ejendomsselskaber, mens der har været en mindre reduktion i udlån til svenske privatkunder.

- Banken ønsker imidlertid tillige at øge boligudlån til svenske privatkunder, hvor det er normal praksis at yde 50-årige variabelt forrentede, afdragsfrie boliglån for op til 70-75 pct. af boligens aktuelle markedsværdi. I nogle sager havde banken bevilget afdragsfrihed for op til 80 pct. af boligens aktuelle markedsværdi, oplyser Finanstilsynet.

Tilsynet har givet banken en såkaldt risikooplysning om, at banken henset til den aktuelle situation på det svenske ejendomsmarked løber en væsentlig risiko for betydelige, fremtidige tab med den valgte vækststrategi.

Tilsynet henstiller også til banken om at overveje sin strategi.

- Foruden at sikre en grundig kreditvurdering af kunderne bør banken overveje, om udviklingen på det svenske ejendomsmarked giver grundlag for at justere strategien, skriver Finanstilsynet.

Der bliver også givet et påbud til banken om at sikre, at kvaliteten af beslutningsgrundlaget for kreditbevillinger til svenske privatkunder forbedres, herunder at kundens reelle formue og gældsfaktor indgår i grundlaget, samt at kundens indkomst verificeres.

/ritzau/FINANS