Tillidsmand: Jeg er rigtig chokeret

De 280 fyringer på Danish Crowns slagteri i Ringsted kommer bag på tillidsmand Torben Lyngsøe. Produktionschef forklarer, at fyringerne er nødvendige.

Danish Crown fyrer hver tredje slagteriarbejder i Ringsted. En ud af tre medarbejdere ser derved ud til at miste jobbet. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Danish Crown i mange år har skåret ned på størrelsen af de danske slagterier, kommer formiddagens fyringer bag på de ansatte på Danish Crowns slagteri i Ringsted.

»Jeg er rigtig chokeret. Der har været mange lukninger de sidste 10 år, men vi havde ikke lige regnet med, at Ringsted ville blive ramt,« siger tillidsmand Torben Lyngsøe og tilføjer:

»Jeg er rigtig ked af det på mine kollegers vegne. Det er ikke en sjov besked at få lige op til weekenden. Vi har længe vidst, at der manglede slagtesvin, men de har gjort det godt.«

Mangel på sjællandske slagtesvin

Og manglen på slagtesvin er netop, hvad der får Danish Crown til at skære næsten en tredjedel af Ringsted-slagteriets medarbejdere bort. På Sjælland og øerne produceres der nemlig ikke nok svin til at fylde slagtehallerne.

Derfor har Danish Crown i længere tid kørt 100 biler om dagen med grise over broen fra Jylland. Den transport vil man nu spare væk, og i stedet sende svinene til slagterier i Jylland, hvor man har overkapacitet.

»Det generelle problem er, at landmændene ikke tjener penge på at lave slagtesvin i Danmark. Og når landmændene ikke producerer svin, er der ikke nok job til slagteriarbejderne,« siger produktionschef i Danish Crown, Søren F. Eriksen.

Et lille lyspunkt

Sammen med fyringen af 280 medarbejdere, skærer Danish Crown derfor produktionen af slagtesvin i Ringsted med 15.000 svin om ugen ved fysisk at fjerne to af slagteriets produktionslinjer. Derved går antallet af ugentlige slagtesvin fra 62.000 til 47.000 fra Sjælland og øerne.

Stiger produktionen af landmændenes slagtesvin igen i fremtiden, vil man hos Danish Crown overveje atter at øge kapaciteten, eventuelt med et aftenhold. Men ud fra de senere års slagteri-lukninger, tør Søren F. Eriksen ikke love noget.

»Vi står i en situation, hvor vi tilpasser i Ringsted. Får vi yderligere behov for justeringer, ligger alle muligheder igen åbne. Og der vil Ringsted blive vurderet på lige fod med alle andre slagterier,« siger han.

Heller ikke tillidsmand Torben Lyngsøe ønsker at spå om fremtiden og fokuserer nu på de kommende forhandlinger.

»Skal man se et lyspunkt i det, er det, at det trods alt kun er et halvt slagteri, der lukker denne gang,« siger han.