Til kamp mod TV, der dræber børn

Hver tredje uge bliver et barn slået ihjel af fjernsyn, der vælter. Nu skal TV-apparaterne sættes godt fast på den nationale TV-sikringsdag.

Alt for mange fjernsyn er ikke fæstnet ordentligt, og det kan være livsfarligt for børn, hvis de falder ned. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hver tredje uge bliver et barn i USA dræbt, fordi et fladskærmsfjernsyn falder ned. Derfor gøres der nu en ekstra indsats for at få boltet de store apparater fast.

Den amerikanske forbrugerelektronikbranche, Consumer Electronics Association, har sammen med børneorganisationen Safe Kids Worldwide gjort 31. januar til national TV-sikringsdag. Her skal alle forældre rette fokus mod fladskærmen og sikre, at den bliver sat ordentligt fast.

En undersøgelse, som de to organisationer har fået lavet, viser, at et barn hvert 45. minut kommer ind på landets skadestuer på grund af skader forårsaget af fjernsyn, som vælter ned. Hver tredje uge bliver et barn faktisk dræbt ved sådanne ulykker.

Kampagnen gælder både for fladskærme og de gammeldags katoderørsfjernsyn. De sidstnævnte bør anbringes på lave møbler og skal stå sikkert fast. Hvis de ikke længere er i brug, fordi en fladskærm har overtaget stuens væsentligste plads, bør de sendes til genbrug, lyder opfordringen.

Omkring 41 procent af de amerikanske hjem har mindst et katoderørsfjernsyn stående, og langt de fleste bliver ikke brugt.

Fladskærmsfjernsyn skal også sikres. Mange af dem står på en fod på et møbel og er dermed i risikozonen for at kunne vælte. Men også de fladskærme, som er monteret på væggene, bør gåes efter for at sikre, at de er ordentligt spændt fast.

Der sælges årligt omkring en halv million TV-apparater i Danmark.