Til iværksætterbal hos ambassadøren

Vi skal have flere unge iværksættere i gang, og social ansvarlighed skal være en del af de nye startups. Derfor var den amerikanske ambassadørbolig forleden fyldt med 200 investorer og erhvervsfolk samt 12 spæde startups.

Impact Investor Ball 2016 foregik i haven ved den amerikanske ambassadørbolig Rydhave i Charlottenlund, hvor iværksættere, eksperter og investorer var samlet for at høre om forretningsidéer.Fotocollage: (Ida Marie Odgaard) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

At være til bal hos den amerikanske ambassadør har smagen af noget stift og elegant med gulvlange kjoler og mørke jakkesæt. Slet straks de tanker. I stedet diskede Rufus Gifford op med lav-selv-hotdogs, miniburgere og fadøl i haven ve ambassadørboligen Rydhave nord for København.

Et afslappet bal torsdag aften, hvor sam­tale­emnerne gik lige fra forretningsidéer til senere på aftenen at handle om erfaringer med at leve uden opvaskemaskine.

De 12 startups, som hele aftenen drejede sig om, udgjorde ballets underholdningsindslag. På to minutter skulle de hver præsentere deres forretningsidé over for det prominente publikum, der bestod af danske og udenlandske investorer og erhvervsfolk.

Impact Investor Ball blev afholdt af Fonden for Entreprenørskab, den amerikanske ambassade og Finansrådet. Formålet var at få investorer og forretningsfolk til at byde de unge iværksættere op til dans.

For den amerikanske ambassadør, am­bas­sade og regering bliver iværk­sæt­te­ri betragtet som stærkt hjerteblod, forklarer Chri­stian Vin­ter­gaard, der er di­rek­tør i Fon­den for En­tre­prenør­­skab Derfor blev ballet afholdt hos ambassadøren.

Der er en tendens til at tænke iværksætteri som noget, der er særligt forbeholdt den amerikanske tankegang. Men sådan er det ikke ikke ifølge den amerikanske ambasadør.

»Iværksætteri eksisterer i hele verden – også i Danmark. Det, USA gør godt, er at fremme og opmuntre iværksætterånden. Og det er det, vi prøver at gøre i dag,« understreger Rufus Gifford med et halvfyldt ølkrus, imens den skarpe, mørkeblå blazer ligger henslængt på stolen.

Iværksættere løser verdens problemer

De 12 startups skulle pitche foran et panel af prominente iværksættere og investorer a la DR-programmet »Løvens hule«. Det første panel bestod af de TV-vante forretningsfolk Birgit Åby, Christian Stadil, Tommy Ahlers og Ilse Jacobsen. Med nogle få øhm’er fik de unge passionerede iværksættere solgt deres forretningsidé til over 200 investorer og forretningsfolk, der alle var klar med et visitkort til den efterfølgende matchmaking.

I andre lande og særligt i USA breder der sig en tendens til, at virksomheder skal gøre noget godt for samfundet, imens de tjener penge. Derfor skulle de 12 startups have et samfundsansvarligt touch.

»Der er mange markedsmuligheder, og vi ser det lidt i Danmark. Men vi vil gerne udbrede den tendens herhjemme,« siger Christian Vintergaard fra Fonden for Entreprenørskab.

Samtidig peger han på, at investeringsmiljøet i Danmark ikke er optimalt endnu for virksomheder med et samfundsansvarligt omdrejningspunkt.

»Oftest tænker man, at når virksomheder har samfundsansvar som en del af deres kerne­forretning, er der ikke penge i det. Den opfattelse vil vi gerne ændre i Danmark, for det kan lade sig gøre i USA,« siger han.

Rufus Gifford er fast besluttet på at fremme troen på, at unge iværksættere og den private sektor skal være med til at løse verdens problemer.

»Regeringer kan løse mange af verdens problemer, men de kan ikke gøre det alene. Vi har brug for de kloge og unge hjerner,« understreger han.

Unges øjne skal åbnes for iværksættervejen. Størstedelen af alle danskere kører i dag på den sikre vej som lønmodtager i stedet for at hoppe ud på den usikre og gyngende bane. Og når man er ung, skal alle muligheder være åbne, mener direktør Christian Vintergaard.

Iværksætteri er en karrierevej

»Iværksætter bliver ofte glemt som en karrieremulighed,« uddyber han og fortsætter:

»Unge har mindre at tabe. De har ikke børn. De er vant til at leve for SU. Det er et perfekt tidspunkt at tage chancen for at blive iværksætter.«

Hos Finansrådet ser man iværksættere som helt afgørende for at få øget væksten i Danmark. Det er vigtigt med en stærk iværksætterkultur, der kan sætte skub i dansk innovation, forklarer direktør i Finansrådet Ulrik Nødgaard.

»Har man en god forretningsidé, skal man have investorer med på idéen. Så skal vi banker nok låne penge ud for at få virksomheden til at vokse,« siger han og fastslår:

»Vi låner penge ud. Vi investerer ikke.«