TikTok-datacenter skaber ballade i Norge

Det sociale medie TikTok vil i Norge åbne et datacenter til lagring af brugerdata. Det får nu norske politikere til at sætte spørgsmålstegn ved, om landets regering nu også har undersøgt mulige sikkerhedsudfordringer.

Det norske parti Venstre spørge nu justitsminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet, om hun har undersøgt mulige sikkerhedsmæssige udfordringer ved, at TikTok vil opbevare brugerdata lokalt i Norge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TikTok skaber på ny ballade, og denne gang er det hos vores norske naboer.

Det skriver det norske medie E24.

Balladen indtræffer, efter at TikTok tidligere på ugen annoncerede et nyt europæisk datasikkerhedsprogram kaldet Project Clever«, vor selskabet i år vil begynde at lagre europæisk brugerdata lokalt.

Annonceringen kommer midt i et stigende pres fra lovgivere på begge sider af Atlanten, ligesom både Europa-Parlamentet, Europa-Kommissionen og EU-rådet for nylig har forbudt TikTok-appen på arbejdstelefoner.

I forbindelse med annonceringen bekræftede TikTok, at selskabet snart ville åbne datacentre i Irland og i Norge.

Det er den norske datavirksomhed Green Mountain, som har indgået en aftale med TikTok om etablering et nyt datacenteranlæg i de norske kommuner Hamar og Løten.

Og det får den norske politiker Alfred Bjørlo, der er erhvervsordfører for det socialliberale parti Venstre, til at advare.

Bjørlo vil have svar på, om justitsminister Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet og den norske regering har undersøgt mulige sikkerhedsudfordringer ved, at TikTok vil opbevare brugerdata i Norge.

»Det er afgørende, at offentligheden får kendskab til, om denne beslutning er blevet godkendt af de norske myndigheder, hvilke krav der er blevet stillet, og hvilke sikkerhedsvurderinger der er foretaget«, siger Bjørlo til det norske medie

Regulering af de digitale giganter

Alfred Bjørlo mener, at det er positivt med investeringer i IT-industrien, men at man skal passe på at åbne for virksomheder med avanceret teknologi, som kommer fra Kina.

I Norge bestemmer private virksomheder selv, hvilke data der skal indsamles. Dette bør reguleres, mener Sosialistisk Venstreparti, så det ikke bliver overladt til digitale giganter.

»Vi har brug for licens- og licensordninger for dataindsamling, databrug og datalagring. Hvis ikke vil vi fortsat overlade det til TikTok og de andre digitale giganter at bestemme, hvilken slags data vi gemmer,« siger partiets energiordfører, Lars Haltbrekken, til E24.

Justitsminister Emilie Enger Mehl har ikke svaret på kritikken til mediet.