Tiger-penge i Scharfs sikkerhedsfirma

Tiger-kædens stifter, Lennart Lajboschitz, blev milliardær, da han solgte 70 procent af Tiger. Nu investerer han et ukendt beløb i tidligere PET-chef Jakob Scharfs private sikkerhedsfirma, Certa, og sætter sig på en tredjedel af ejerskabet.

Lennart Lajboschitz, grundlægger af Tiger-butikkerne, har nu skudt penge i det nyetablerede sikkerhedsfirma Certa. Arkivoto: Thomas Lekfeldt
Læs mere
Fold sammen

»Jeg synes, vi har en situation, der gør, at der er behov for en større sikkerhedsvurdering i danske virksomheder.«

Sådan mener erhvervsmanden Lennart Lajboschitz, som har tjent en formue på at stifte og sælge selskabet bag Tigerkæden. Nogle af de penge har han nu investeret i det private sikkerhedsfirma Certa, som Jakob Scharf, tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Jakob Dreyer, tidligere administrerende direktør for kommunikationsvirksomheden Dreyer+Kventy, står bag.

Lennart Lajboschitz er i fuld gang med at gøre et folkehus i en nedlagt kirke på Vesterbro klar til åbning i næste uge. Han købte Absalons Kirke sidste efterår for cirka ti millioner kroner, og investeringen i et privat sikkerhedsfirma med fokus på sikkerhedsvurdering af virksomheder kan umiddelbart synes langt derfra.

Foto: Linda Kastrup. I 2015 modtog Lennart Lajboschitz detailhandelsprisen, som Berlingske er mediepartner på. Fold sammen
Læs mere

Det handler altså om analyse, forebyggelse og bekæmpelse af blandt andet terror, spionage og økonomisk og organiseret kriminalitet, men ifølge Lennart Lajboschitz er beslutningen om at investere i Certa taget på grundlag af et økonomisk rationale. Han ser investeringen i sikkerhedsfirmaet som »en rigtig god investering.«

»Jeg synes, Jakob Scharf og Jacob Dreyer, som jeg har lavet aftalen sammen med, er nogle fornuftige mennesker, og jeg tror, de kan få en fornuftig forretning op at køre,« siger Lennart Lajboschitz, som har været med siden den officielle start af Certa i januar 2015. Men indtil nu har investorens navn ikke været fremme i offentligheden.

Stærk kombination

Mens Jakob Scharf har flere års erfaring fra PET, har Jakob Dreyer flere end 20 års forretningserfaring, og det er kombinationen af deres evner, som Lennart Lajboschitz mener, kan komme danske virksomheder til gavn.

»Der har været et hul i markedet mellem vagtfirmaer og national sikkerhedsorganisation. Jeg tror, de kan løfte det op på et andet professionelt niveau på baggrund af deres erfaring. Det er der brug for,« siger Lennart Lajboschitz og henviser blandt andet til terrorangrebet i København i februar 2015, hvor kulturhuset Krudttønden og synagogen i Krystalgade blev angrebet.

»Pludselig er det individuelle personer, der selv gør noget, i stedet for at det er en organisation, der udretter en terrorhandling. Det har gjort, man er blevet mere bevågen på nogle problemstillinger, som man ikke så før,« siger Lajboschitz og konstaterer:

»Jeg kan se, det er noget, som er kommet på dagsordenen, som ikke har været på dagsordenen før.«

Lennart Lajboschitz tjente ifølge Berlingske Business’ oplysninger et beløb i omegnen af 1,5 milliarder kroner, da han i 2012 solgte 70 procent af selskabet bag Tiger-kæden, Zebra, til kapitalfonden EQT. For nylig trak Lennart Lajboschitz sig fra driften i Tiger, men han har stadig en plads i bestyrelsen og ejer 28,2 procent af selskabet, mens Lennart Lajboschitz’ mangeårige forretningspartner advokat Jacob Bier ejer 1,8 procent.

Jacob Bier har siden 25. juni været registreret som bestyrelsesformand for Certa, mens Jakob Dreyer er administrerende direktør. Både Jakob Scharf og Jakob Dreyer er tilfredse med, at Lennart Lajboschitz havde lyst til at investere i Certa.

»Fra vores synsvinkel er Lennart en helt unik historie. Han har allerede bevist, at han er en dygtig forretningsmand. Det er en stor gave for os at få Lennarts bidrag til det ret ambitiøse vækstspor, som vi har lagt for virksomheden,« siger Jakob Dreyer.