Tiger-milliardær: Begyndelsen på et nyt eventyr

Familien Lajboschitz tjente over en milliard kroner på Tiger, som de byggede op fra ingenting. Nu har familien trukket sig ud af driften i Tiger og i stedet kastet sig over et nyt projekt: Et folkehus i en gammel kirke på Vesterbro.

Absalons Kirke åbner i næste måned dørene som Absalon Folkehus. Foto: Søren Bidstrup Fold sammen
Læs mere

»Det kan være, at det her er starten på et nyt eventyr.«

Lennart Lajboschitz taler om Absalons Kirke på Vesterbro i København, som han købte for godt ti millioner kroner sidste år. Med familiens exit fra den daglige drift i Tiger bliver alle kræfter brugt på Absalon, som i første omgang skal fungere som et folkehus.

»Vi koncentrerer os lige nu om at få Absalon op at køre, og vi er sikre på, der også kommer nogle andre projekter ude i fremtiden,« siger Lennart Lajboschitz.

Lennart og Sus Lajboschitz grundlagde Tiger i 1995, men allerede i 1988 åbnede de deres første butik på Islands Brygge i København. Sammen har de skabt en forretning baseret på idéen om at sælge skæve, sjove og ikke mindst billige produkter. Forretningen blev en kæmpe succes, og i 2012 solgte familien 70 procent af virksomheden til kapitalfonden EQT i en handel, som ifølge Berlingske Business’ kilder gjorde familien 1,5 milliarder kroner rigere.

Lennart Lajboschitz har dog ikke tænkt sig at forære pengene væk til velgørenhed, og han understreger, at projekt Absalon ikke er et velgørenhedsprojekt.

»Vi vil skabe et folkehus, som giver stor værdi for mennesker, men som samtidig er bæredygtigt,« siger han og fortsætter:

»Hvis vi ikke gjorde det bæredygtigt, var vi bare nogle rige mennesker, som gav noget ud – det ville være filantropi. Det er vi ikke interesserede i. Vi er interesserede i på sigt at gøre det bæredygtigt, så det kan være et eksempel for andre mennesker, der vil skabe noget, som har en stor betydning for andre mennesker og samtidig kan løbe rundt.«

Lennart Lajboschitz mener, at det er nødvendigt at prøve ting af for at være innovativ og nyskabende. Derfor startede han også blandt andet et pladeselskab og en spilbar i Tiger, ligesom han udgav bøger og sam­arbejdede med forskellige kultur­institutioner. Ifølge Lajboschitz er det nemlig undergrunds­projekterne, der en dag viser sig som big business. Det er nye ideer og projekter, der er fundamentet for fremtiden.

»Det handler om at være antropologisk og udforske og observere. På den måde opstår nye tanker og nye idéer, og så kan man skabe forandring,« siger Lennart Lajboschitz og tilføjer, at det handler om at turde fejle.

Folkehuset Absalon åbner dørene til august, og gæsterne kan blandt andet forvente koncerter, bordtennisspil, billige måltider og meget andet.