Tidspresset vokser for vanskeligt Vestjysk Bank-salg

Salgsmaterialet på Vestjysk Bank er nu sendt til et bredt udsnit af større banker, men bankens høje børsværdi og mange små aktionærer er vanskelige at håndtere, og tidsfaktoren er mange millioner værd.

I løbet af den kommende måned skal de indbudte parter tilkendegive, om de er interesserede i at købe hele eller dele af Vestjysk Bank. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et yderst interessant dokument dumpede ind hos en række af landets højt placerede bankdirektører i denne uge. Det er en gennemgang af Vesjysk Banks regnskabstal som en slags appetitvækker på at købe statens ejerandel af den pressede bank.

Staten og rådgiverne fra SEB er gået efter at få en bred skare til at gå ind i budprocessen. Lad os bare med sandsynlighed grænsende til vished slå fast, at dokumentet i hvert fald er sendt til Nordea, Spar Nord, Jyske Bank, Arbejdernes Landsbank, Sydbank og Handelsbanken.

Materialet er ikke særlig detaljeret, for nu går processen ind i et forløb, hvor de indbudte i den kommende måned skal tilkendegive, om de er interesserede i at købe hele eller dele af Vestjysk Bank. Først derefter kan de få adgang til mere følsomt materiale om banken ved at underskrive en aftale om de fortrolige data.

For en sulten køber som f.eks. Jyske Bank, der af flere analytikere nævnes som favorit til at løbe med Vestjysk, er der en god grund til at slå til med det samme.

For tiden er en central faktor i det forestående salg, og det skyldes, at Vestjysk Banks kunder ligger på BEC-datacentralen i Roskilde. Den aftale indebærer, at det koster toenhalv gange bankens omsætning på datacentralen at opsige aftalen. Men kun hvis man gør det til årsskiftet. Ellers koster det yderligere et års omsætning.

Og det er bestemt ikke peanuts, for Vestjysk Bank omsætter for cirka 70-75 mio. kr. årligt hos BEC. Det vil sige, at det i alt koster mindst 175 mio. kr. at flytte Vestjysk Bank væk fra datacentralen, hvis man gør det inden årsskiftet og 250 mio. kr., hvis man gør det i begyndelsen af 2014.

Jyske Bank, Sydbank og Spar Nord, der ligger på andre datacentraler end BEC, kan derfor spare mange penge ved at gennemføre handlen hurtigt. Anderledes forholder det sig med Handelsbanken og Arbejdernes Landsbank, der er på samme datacentral som Vestjysk Bank.

Men de to sidstnævnte bejlere har andre grunde til at holde sig i skindet. Hvis vi begynder med Arbejdernes Landsbank, ligger Vestjysk Banks store eksponering over for landbrug og vindmøller uden for arbejderbankens normale kompetenceområde. Desuden har Vestjysk Bank med sine 19 mia. kr. i udlån lånt mere ud end Arbejdernes Landsbank, hvis chancer derfor er reduceret til at byde på mindre dele af Vestjysk Banks privatkunder eller filialnet.

Handelsbanken har både pengene, størrelsen og den rette datacentral, men den svenske bank har i årevis satset på organisk vækst, ligesom den ikke har tradition for at købe svækkede banker. Det vil gøre det til et svært match – uden at det dog kan udelukkes.

Også Spar Nord må formodes at finde Vestjysk Bank for stor og for risikobetonet en mundfuld, omend den ligesom Sydbank og Jyske Bank kunne finde synergier i en sammenlægning af filialstrukturen, der er et af Vestjysk Banks vigtigste aktiver. Banken er nemlig godt repræsenteret i alle større jyske byer.

Det bringer køberfeltet til et samlet køb af Vestjysk Bank ned til Sydbank, Jyske Bank, Nordea, Handelsbanken og eventuelle udenlandske aktører. Danske Bank er udelukket på grund af bankens allerede pænt store markedsandel i Danmark.

Men også de fire kandidater vil få svært ved at købe Vestjysk Bank. Det skyldes først og fremmest bankens ejerstruktur.

Statens aktiepost er nu på i alt knap 68 pct. af Vestjysk Bank, og det er ikke nok til at sikre fuld kontrol over overtagelsen. Man er derfor nødt til at lægge et bud på de resterende aktier, og de ejes af mere end 20.000 danskere, hvoraf størsteparten givetvis også er kunder i banken. De er altså ikke de bedste at rage uklar med, hvis man vil købe sig til en rentabel bank.

De kunder skal tilbydes en overkurs, hvis det skal være realistisk at få en handel igennem, og spørgsmålet er, om nogen banker er villige til at betale en sådan for Vestjysk Bank, der p.t. har en markedsværdi på 1,1 mia. kr. Desuden er det velkendt, at en stor del af Vestjysk Banks gode kunder er skiftet til andre og stærkere banker i takt med, at Vestjysk Bank er blevet stadig mere svækket.

Et grimt scenario er, at en overtagende bank står tilbage med f.eks. 85 pct. af aktierne, hvorefter man i yderste konsekvens står uden mulighed for at fusionere banken ind i sin egen, fordi de resterende aktionærer stritter imod.

Disse faktorer betyder, at der kan opstå en situation, hvor staten ikke får held til at sælge sin ejerandel af Vestjysk Bank i denne runde. Det efterlader staten med flere mindre ønskværdige scenarier. Det første og mest sandsynlige er, at man må opgive salgsprocessen og forsøge at rette Vestjysk Bank op over en længere periode. Men det kan også krydres med, at man finder en mere utraditionel investor, der køber hele eller dele af aktieposten.

Et andet alternativ er, at staten lader banken gå ned, og på den måde afskriver sin ejerandel på 700 mio. kr. plus andre penge, man har til gode i Vestjysk Bank. Det er sket før, da den ligeledes statsejede Max Bank gik ned. Men staten vil næppe vælge denne vej, der med en vis ret kan kaldes for spild af gode skatteyderkroner, ligesom det vil sende Vestjylland, Finansiel Stabilitet og Danmarks øvrige finanssektor ud i endnu en krisehåndtering, der synes unødvendig.