Tidslinje over solcellesagen

Få et overblik over solcellesagen og Berlingske Business' afdækning, som gav klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) en næse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2012

22. marts 2012 - Forligskredsen vedtager Energiaftalen, som bl.a. lægger en strategi for udbygning af solenergi i Danmark. Liberal Alliance står som det eneste parti uden for forligskredsen.

15. november - Forligskredsen vedtager solcelleaftalen, som begrænser private solcelleanlæg. Samtidig åbner aftalen for store solcelleanlæg på jorden. Det andet og omdiskuterede "hul i loven" bliver åbnet her.

26. november - Ministeren underrettes første gang om det mulige hul i solcelleloven. Kontorchef i Energistyrelsen Flemming G. Nielsen påpeger sammenkoblingen af store solcelleanlæg på bar mark som "en klar udfordring" på et møde med ministeren. 

27. november - Ministeren underrettes anden gang om det mulige hul i solcelleloven under punktet: "Håndtering af mulig omgåelse af reglen om loft på 400 kW, da megaanlæg skal forhindres."

28. november - Ministeren underrettes igen om det mulige hul i solcelleloven. "Det indstilles endvidere, at grænsen indtil videre opretholdes for andre anlæg, og at udbygningen med store kommercielle anlæg følges nøje," skriver embedsmændene i et notat.

7. december - Ministeren underrettes igen om det mulige hul i solcelleloven. Det sker i et bilag.

9. december - Ministeren underrettes igen om det mulige hul i solcelleloven. Sagen genoptages fra den 7. december.

13. december - En række ledende embedsmænd i Klima- og Energiministeriet diskuterer det mulige hul i solcelleloven. Departementschefen orienteres.

19. december - Ændringen af solcelleloven vedtages. Hullet bliver ikke lukket.

23. december - Dronningen stadfæster loven.

2013

20. marts 2013 - Forligskredsen fremlægger et lovforslag, som skal "lukke hullet i solcelleloven". Et hul, som ministeren altså var orienteret om mere end tre måneder tidligere.

24. maj - Berlingske Business begynder afsløringen af solcellesagen med overskriften "Frygt for milliardudgifter dræber solceller".

30. maj - Klima- og energiminister Martin Lidegaarrd (R) får en næse for sin håndtering af solcellesagen.

3. juni - Berlingske Business beskriver på baggrund af et notat fra Energistyrelsen endnu et - det tredje - hul i solcellelovgivningen. Denne gang om store solcelleanlæg på taget af erhvervsbygninger.

11. juni - Ministeren præsenterer en ny aftale med forligskredsen, der skal lukke hullerne i lovgivningen. Udbygningen med solceller ventes nu allerede i år at kunne nå 640 MW af den samlede ramme på 800 MW frem mod 2020. Der sættes derfor et loft på 20 MW årligt fremover.

12. juni - Venstre melder ud i Berlingske, at der er behov for et opgør med den danske energipolitik, der er baseret på støttesystemer. Efter 2020 skal energipolitikken være meget mere markedsorienteret. Ministeren er ikke afvisende.

20. juni - På et samråd i Klima- og Energiudvalget siger Martin Lidegaard, at han ikke forventer, at udbygningen med solanlæg på tage vil få en meget betydelig størrelse. Meldingen flugter med aftalen fra den 11. juni, hvor der kun var indregnet 20 MW på tage.

21. juni - Berlingske kan afsløre, at elnetselskaberne har meldt hele 140 MW solanlæg på tage ind. Det er langt fra ministerens udmelding dagen før, og ministeren har dermed endnu en gang givet fejlagtige oplysninger til Folketinget i solcellesagen.

22. juni - Martin Lidegaard igangsætter en kulegravning af sine egne embedsmænd, fordi Energistyrelsen allerede den 13. juni blev bekendt med de 140 MW på tage uden at ministeren selv blev orienteret.

25. juni - De politisk valgte statsrevisorer melder ud i Berlingske, at solcellesagen skal granskes af Rigsrevisionen for at få alle oplysninger frem i lyset.

28. juni - Folketinget vedtager solcelleloven. Samtidig sætter departementschef i Klima- og Energiministeriet Thomas Egebo en række interne procedurer i gang, der skal forhindre sager i stil med Solcellesagen fremover.