Tidligere Yahoo-direktør vil skabe dansk væksteventyr med kunstig intelligens

En amerikaner med en fortid i globale teknologigiganter har sammen med en irsk iværksætter etableret virksomhed i København. Med kunstig intelligens sigter de mod at gøre livet lettere for hundredetusinder af servicemedarbejdere verden over. Virksomheden med hovedsæde i København har lige skaffet fem millioner kroner.

Amerikanske Keith Saft (tv.) og irske Hugh O’Flanagan har sammen stiftet virksomheden Whispr i København. Whispr har udviklet en stemmestyret teknologi målrettet servicepersonale som eksempelvis kabinepersonalet i fly eller rengøringsfolk på hoteller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pr-foto: Whispr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Keith Saft er en amerikaner i København.

Han har en fortid højt på strå i henholdsvis Yahoo og et af verdens største teleselskaber, spanske Telefonica, hvor han var udviklingschef og tilbragte fem år.

Nu har livets tilfældigheder ført ham til den danske hovedstad, hvor hans mand fik arbejde for 18 måneder siden. Tiden er dog ikke brugt på sightseeing for den entreprenante amerikaner, men derimod på at skabe en virksomhed sammen med irske Hugh O’Flanagan med et så stort globalt potentiale, at Whispr.ai allerede nu har skaffet fem millioner kroner i kapital.

Det er danske PreSeed Ventures, der har investeret i Whispr sammen med den britiske fond Seedcamp og den amerikanske lydgigant Boses ventureselskab.

Whispr har udviklet en stemmestyret teknologi, der i første omgang er målrettet servicepersonale »på gulvet«, om man vil. Keith Safts pointe er, at på trods af, at kontorarbejde fylder meget i den vestlige verdens bevidsthed, arbejder omkring 80 procent af verdens arbejdskraft stadig på deres fødder, med deres hænder og er i bevægelse. Det er servicepersonale i alle afskygninger som tjenere, rengøringsfolk, og det er fabriksarbejdere, mekanikere, teknikere og mange flere.

»Du har den her enorme gruppe af mennesker, der arbejder hårdt og er stolte af deres arbejde, men de får meget lidt teknologi, der kan hjælpe dem i deres arbejde,« forklarer Keith Saft.

Lige nu arbejder den unge virksomhed sammen med store internationale selskaber om at skræddersy løsninger til de enorme organisationer. Med Whisprs headset og en app kan de ansatte eksempelvis interagere med en stemme, der giver råd og vejledning. Her er altså tale om en robot, som personalet kan stille spørgsmål til, hvis de er i tvivl om deres opgave eller ikke kan huske, hvor engangshandskerne ligger. Samtidig kan teknologien agere tjekliste og trin for trin sikre, at alle opgaver bliver løst. hvilket blandt andet er en fordel, når nye ansatte skal lære og huske alle opgaver.

»Der var en af vores samarbejdspartnere, der sagde til mig, at den største teknologiske udvikling i den branche var den batteridrevede støvsuger. Det er jo skørt. For det betyder også, at ledelsen i de her virksomheder heller ikke modtager ret meget data om, hvordan opgaverne bliver løst. Kunne man eksempelvis ændre nogle procedurer, der ville gøre arbejdet mere effektivt,« forklarer Keith Saft.

Marked med kæmpe potentiale

Ifølge Keith Saft er der ikke nødvendigvis tale om store teknologiske landvindinger, for den audio- og stemmestyrede teknologi er allerede til stede i dag i form af blandt andet Google assistant, Amazons Alexa og Apples Siri. Ifølge Juniper Research vil over halvdelen af amerikanske hjem i 2022 eje stemmestyret teknologi. Det, der er nyt her, er at bruge det i et segment, der sjældent oplever store teknologiske fremskridt. Netop det element har fået den danske fond Preseed Ventures på banen.

»Dette er et marked med et kæmpe potentiale. De går andre veje, end man normalt ser, og det gør det meget spændende,« fortæller Alexander Viterbo-Horten, der er ansvarlig for investeringen i Whispr for Preeseed Ventures.

Han forklarer, at de globale ambitioner og ikke mindst det hold, som står bag Whispr, var hovedårsagen til investeringen. Keith Saft har ud over sin tid i både Yahoo og Telefonica etableret en række iværksættervirksomheder. Hugh O’Flanagan har ligeledes været med på en længere international iværksætterrejse og arbejdet i en kapitalfond.

»De ved, hvad der skal til, hvad de arbejder med, og hvordan man driver et startup-projekt,« forklarer Alexander Viterbo-Horten.

Ud over de to traditionelle venturefonde Preseed Venture og Seedcamp er også Bose Corporation, der er et stort amerikansk selskab, som producerer højttalere og lydsystemer, faldet for Whisprs visioner. Det amerikanske selskabs venturearm, Bose Venture, er en del af investeringstrekløveret.

»Vi ser frem til at støtte Whisprs mission om at transformere måden, vi arbejder på verden over. Bose Ventures kigger særligt efter startups som Whispr, der visionært og innovativt bruger de nye audio- og stemmeteknologier, så vi er begejstrede for den retning, Whispr forfølger,« siger Steve Romine, der er administrerende direktør hos Bose Ventures.