Tidligere Volkswagen-boss anklages for svindel efter dieselgate

Volkswagens tidligere så magtfulde topchef er blevet anklaget for svindel for hans rolle i den såkaldte dieselgate. Fire andre er ligeledes anklaget.

Den tidligere topchef i Volkswagen, Martin Winterkorn, er blevet sigtet for svindel i Tyskland i kølvandet på den såkaldte Diselgate-skandale. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOCHEN LUEBKE

Det er over tre år siden, at Volkswagen kørte frontalt ind i en skandale af hidtil uset omfang.

Den store, hæderkronede tyske bilproducent blev afsløret i at programmere sine biler til at vise et mindre forureningsudslip, end hvad tilfældet i virkeligheden var. Et svindelnummer, der havde stået på i ti år.

Skandalen involverede mere end 11 millioner biler, og det vurderes, at sagen har kostet den tyske koncern op mod 28 milliarder euro.

Oprydningen har været omfattende og fortsætter med uformindsket styrke. Hele den daværende ledelse er for længst blevet sat på porten, milliardbøder lurer og i USA er en stribe VW-topfolk blevet tiltalt for svindel.

I dag blev der skrevet endnu et kapitel i sagen.

Den tidligere topchef for VW-koncernen, Martin Winterkorn, er blandt de fem personer, som mandag i retten i Braunschweig er blevet anklaget for alvorlig svindel og brud på konkurrencelovgivningen i den såkaldte dieselgate-skandale.

Det rapporterer Bloomberg News.

Anklagerne inkluderer også brud på tillid, da han undlod at afsløre det ulovlige fusk ved dieselmotorerne over for lovgivere i både Europa og USA i perioden november 2006 og september 2015.

Den tidligere adm. direktør i VW er helt central i sagen, der i høj grad handler om, hvornår topledelsen vidste besked. Den magtfulde eks-bilboss har gennem hele forløbet fastholdt, at han først fik besked om manipulationen i september 2015 – nogenlunde samtidig med at resten af verden gennem de amerikanske myndigheder også blev bekendt med affæren.

Winterkorn er allerede i kløerne på de amerikanske myndigheder, der anklagede ham for svindel allerede i 2017.

Den tyske anklager hævder nu, at Martin Winterkorn kendte til manipulationen af software siden 2014. Winterkorns advokat har ifølge Bloomberg ikke ønsket at kommentere de seneste anklager.