Tidligere topchef i Irish Bank arresteret

Den tidligere formand fra Anglo Irish Bank, der blev et symbol på nedgangen i den keltiske tiger-økonomi, er under forhør af det irske politi. Anklagen lyder på finansielle uregelmæssigheder.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 2008 forlod Sean Fitzpatrick topposten i Irish Bank efter, at han havde skjult millioner af euro i personlige lån fra den Dublin-baserede bank. Han skjulte lånene fra aktionærerne ved at flytte dem midlertidigt over til en anden bank lige før årets afslutning. På den måde undgik han, at de blev afsløret i regnskaberne, skriver BBC News.

Irish Bank blev et symbol på nedgangen i den keltiske tiger-økonomi. Sidste år fik banken et af de største tab i den irske erhvervshistorie, da den tabte 4,1 milliarder euro på seks måneder. Det nye resultat forventes at blive langt værre. Banken var en af stjernerne i det irske erhvervsliv igennem boligboomet, hvor den lånte milliarder af euro ud til entreprenør-projekter i både Irland og England. Den blev nationaliseret af den irske regering i 2009 efter den truede med et kollaps.

Udover direktørens lemfældige omgang med lån har andre skandaler også klæbet til banken. Der er eksempelvis angiveligt blevet givet falsk support til bankens aktieværdi.

Sidste uge fortalte Sean Fitzpatrick banken, at han ikke kan betale 70 millioner euro tilbage, som han skylder i ubetalte lån. Derfor har politiet påbegyndt en retssag mod ham i et forsøg på at rekonstruere gælden. Fitzpatrick blev arresteret i sit hjem i Greystones, County Wicklow, hvor man foretog en ransagning.