Tidligere teletopchef skal rydde op efter bestikkelsessag

Telenors tidligere europadirektør, som også havde ansvaret for Danmark, træder ind i ledelsen af omstridt datterselskab, som Telenor er ved at sælge sin ejerandel i.

Kjell Morten Johnsen, der som Telenors europadirektør også var bestyrelsesformand i danske Telenor, skifter nu til det omstridte datterselskab Vimpelcom. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske telegigant Telenors tidligere europadirektør og dermed også overordnet ansvarlige for Danmark går nu ind i ledelsen af det omstridte datterselskab Vimpelcom, der er indblandet i en bestikkelsessag.

Kjell Morten Johnsen bliver direktør for to af de vigtigste markeder for Vimpelcom, nemlig Rusland og Italien. Han har tidligere været Telenors landechef i Serbien.

Kjell Morten Johnsen røg ud af Telenors topledelse, efter at Sigve Brekke i 2015 overtog roret fra den mangeårige topchef Jon Fredrik Baksaas og i oktober ændrede hele koncernledelsen, så også den tidligere Telenor-chef i Danmark og Malaysia, Henrik Clausen, røg ud. Henrik Clausen tiltrådte i sommerferien som topchef for den danske elektronikproducent Bang & Olufsen i Struer.

Penge under bordet for mobillicens

Telenor ejer 33 procent af aktierne i Vimpelcom, der har hovedsæde i Amsterdam i Holland og har 200 millioner mobilkunder, men er ved at skille sig af med dem oven på en bestikkelsessag, hvor Vimpelcom - ligesom den svensk-finske mobilgigant Telia - har betalt penge under bordet for at sikre sig tilladelse til at have mobilnet i Usbekistan.

Det skete gennem et skuffeselskab, Takilant, som er indregistreret i Gibraltar, og som har tætte forbindelser til Usbekistans præsidents datter, Gulnara Karimova, som på det tidspunkt havde ansvaret for det usbekiske telemarked. Sagen har været efterforsket i Schweiz, Sverige og USA samt Holland. En hollandsk domstol beordrede 20. juli, at 123 millioner euro blev beslaglagt fra Takilant i Holland på grund af bestikkelsen fra Vimpelcom og Telia. Vimpelcom indvilligede i februar i år i at betale 795 millioner euro for at få lukket sagerne i USA og Holland.

Kjell Morten Johnsen har i 2011-2015 sidder som et af Telenors medlemmer af Vimpelcoms bestyrelse.