Tidligere skibsreder mødte modvind ved børsnotering

I sidste uge foretog bestyrelsesformand Eivind Kolding en overhaling indenom, da han fik børsnoteret transportvirksomheden NTG. Tidligere har Eivind Kolding været direktør for hæderkronede virksomheder som Mærsk, Danske Bank og Novo A/S. Og der er beslutninger, han i dag fortryder, indrømmer han over for Berlingske.

Bestyrelsesformand Eivind Kolding er for nylig gået på børsen med transportvirksomheden NTG, og aktionærerne er glade på trods af et stort kursfald, forsikrer han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Det er godt, at du ringer, for jeres erhvervskommentator har fået det lidt galt i halsen. Vores aktionærer er altså yderst tilfredse,« siger bestyrelsesformand for transportvirksomheden NTG Eivind Kolding. Det sker, efter at Berlingskes erhvervskommentator Jens Chr. Hansen kritiserede NTGs mindre transparente børsnotering gennem børsskallen fra det tidligere biotekselskab Neurosearch.

Med et snuptag fik virksomheden en børsnotering. NTGs yderst tilfredse aktionærer kunne derefter markere børsnoteringen med et stort kursfald på 11,5 procent, hvor den har ligget lige siden.

Men alle er tilfredse, understreger Eivind Kolding, som tidligere på året overtog formandsposten i bestyrelsen hos den vækstsultne transportvirksomhed.

Det hele skulle helst ikke gå op i golf

Foruden sin bestyrelsespost hos NTG har Eivind Kolding seks andre bestyrelsesposter, og han omfavner en spændvidde fra virksomheder som ejendomsvirksomheden Casa til medicinalvirksomheden Leo og erhvervslivets tænketank Axcelfuture.

»Det hele skulle jo helst ikke gå op i golf,« siger han.

»Jeg enormt tilfreds med at sidde i de seks bestyrelser, jeg gør, og jeg savner ikke at sidde i direktørstolen.«


Eivind Koldings karriere begyndte hos Mærsk, hvor han var ansat fra 1989 til 2011. De sidste fem år som skibsreder og partner i moderselskabet.

»Det gode ved Mærsk var, at vi havde en stærk figur at læne os op ad. Hr. Mærsk havde nogle stærke værdier, som var rettesnor for, hvordan alle i virksomheden opførte sig. Her var rettidig omhu en af dem,« siger han.

Og da Eivind Kolding forlod Esplanaden med kurs mod Danske Bank, var det da også med et formidabelt ry. I forbindelse med chefens farvel udtrykte Koldings arbejdsgiver, Nils Smedegaard, i Børsen stor sorg over at skulle sige farvel til den administrerende direktør. Selv om han var sikker på, »at han i Danske Bank ville bidrage med et frisk pust kulturmæssigt, forøge bankens konkurrenceevne og se tingene på nye måder«.

Men skibsrederens friske pust skulle måske vise sig at blive en tand for frisk for Danmarks ældste og største bank.

Kongen af de gyldne håndtryk

Da Eivind Kolding overtog roret hos Danske Bank, var hans opgave ifølge ham selv blandt andet »at rette op på bankens ry efter finanskrisen og at skabe en bank, som var kundernes bank«.

Han satte derfor gang i en reklamekampagne, som skulle pudse bankens blakkede ry. I den 50 sekunders reklame indgik blandt andet et ikonisk billede fra Occupy Wall Street-bevægelsen, hvor en ung mand med løst slips har en dollarseddel tapet for munden. Det satte ild til internettet, og kampagnen fik en nærmest boomerang-lignende effekt for bankens image, og i samme periode mistede banken mellem 71.000 og 125.000 kunder.

»Selvfølgelig er der ting, jeg fortryder. Det er en del af at være leder, at man tager velkalkulerede risici. Nogle gange bliver resultatet godt, andre gange mindre godt. Jeg har selvfølgelig refleksioner om, hvad der skete dengang, og man skal altid lære af erfaringerne,« siger han.

Generelt har Eivind Kolding aldrig været bange for at kaste sig ud i nye ting, og hans CV er efterhånden et potpourri af lederstillinger og bestyrelsesposter hos danske virksomheder.

Efter fyringen i Danske Bank fik han en lederstilling hos pengetanken Novo A/S. Eivind Kolding sad heller ikke på denne post i lang tid, men det var fra begyndelsen planen, at ansættelsen skulle være kort, da virksomheden havde brug for en leder med et større kendskab til branchen.

Allerede i forbindelse med fyringen fra Danske Bank var Eivind Koldings fratrædelsesordning til debat. Han fik lidt over 23 mio. kroner med sig efter blot 19 måneders ansættelse, og efter fyringen hos Novo A/S fik han lidt over 20 mio. kroner med sig. Derfor døbte dagbladet BT ham kongen af gyldne håndtryk.

»Jeg synes ikke, der har været noget odiøst i de bonusser, jeg har fået i forbindelse med mine afskedigelser. Jeg har fået, hvad der svarer til et år eller halvandet års løn med mig.«

Efter fyringen i Novo A/S satte Eivind Kolding punktum for ledelseskarrieren og fokuserede kun på bestyrelsesarbejdet.

»Jeg er enormt tilfreds med at sidde i de seks bestyrelser, jeg gør, og jeg savner ikke at sidde i direktørstolen, selv om jeg nu også har været glad for at sidde der,« siger han.