Tidligere pizza-topchef vil sætte skub i nye virksomheder

Efter exit fra direktørposten i det engang danske Just-Eat er Klaus Nyengaard rykket ind i et kontor midt i København. Nye virksomheder og en investering i Startupbootcamp er nu på menuen.

Den tidligere administrerende direktør for Just-Eat, Klaus Nyengaard, er nu i gang med at sætte strøm til nye virksomheder. Ud over sit eget projekt er han også involveret i Startupbootcamp med en investering og som mentor. Og så har han sammen med tre andre taget initiativ til konferencen Techbbq.dk, der samler både nyetablerede virksomheder og vækstvirksomheder inden for det digitale felt. Foto: Mads Nissen/Scanpix. Fold sammen
Læs mere

Hvorfor egentlig begynde helt forfra igen. I et mindre kontormiljø midt i København, hvor du selv skal rode rundt med at sætte ledninger i væggen – og i øvrigt lige stable en ny virksomhed på benene? Når du nu kommer fra et job som topchef for et selskab i London med omkring 1.000 medarbejdere.

Jo. Fordi det giver mulighed for at samle de folk omkring dig, som du ved, du kan arbejde sammen med. Og som du er klar til at tage det lange seje træk med.

I februar sagde Klaus Nyengaard farvel til det internationale online take away-selskab Just-Eat, hvor han de seneste fem år har været administrerende direktør. Nu handler det om at sætte strøm til nye projekter og blive en aktiv del i det danske økosystem for iværksættere.

Sådan lyder det denne tirsdag. Det er første dag på det nye kontor i København, og indtil videre er der ingen tegn på, hvad det er, han nu skal i gang med at bygge. Den historie bliver der da heller ikke løftet meget af sløret for. Til gengæld vil han gerne sætte ord på en nylig investering i Startupbootcamp, der er en såkaldt accelerator. Det vil sige et forløb, hvor der udvælges otte-ti nyetablerede virksomheder, som modtager rådgivning og en mindre finansiering.

Ny investering

Tidligere i år kunne Startupbootcamp annoncere en relancering – som tidligere omtalt i Business. Siden er Klaus Nyengaard kommet med på vognen, som han har investeret en sum penge i. Ligesom han er blevet en del af holdet af mentorer i forløbet.

»Hvis du ser på det økosystem, vi skal have her i landet og i Europa i øvrigt, er der en lang række institutioner, som er nødvendige for at gøre det stærkt. En af dem er acceleratorer, hvor folk med erfaring i at skalere forretninger internationalt hjælper nye virksomheder. At flere af dem også kan bidrage med en form for finansiering er godt for virksomhederne, men ikke det vigtigste. Hjælpen i den tidlige fase er det afgørende,« vurderer han.

Gennem den rolle forventer han samtidig, at der kan opstå muligheder for en så god kemi med et af iværksætterfirmaerne, at den kan føre til et tættere samarbejde og eventuelt en investering. Siden exitten fra Just-Eat har Klaus Nyengaard generelt holdt blikket mod iværksættermiljøet i Danmark samt i London og Berlin, hvor han er i dialog med flere nye virksomheder om et muligt engagement.

Generelt er det nye liv væk fra Just-Eat-direktørstolen ved at blive godt og grundigt booket op med iværksætteri. Ud over sit sigte mod at indgå som rådgiver for nye virksomheder, har han sammen med sit eget team netop søsat udviklingen af det, der skal blive en ny virksomhed.

»Det kommer til at tage tid, og vi står ikke med en gigantisk virksomhed om tre år. Det er ikke et spørgsmål om hurtige penge, hvor vi skal ud og sælge virksomheden lynhurtigt. Planen er, at vi skal lancere først i Danmark som et testland. Når tingene ser pæne ud her, skal løsningen internationaliseres, men vi skal være en del af det danske økosystem af nye virksomheder, der udvikler sig til vækstvirksomheder og kan bidrage til væksten herhjemme,« siger han.

Klaus Nyengaard har altid haft en ide om at blive en del af iværksættermiljøet i Danmark, når tiden hos Just-Eat randt ud. Det har han tidligere fortalt. Men at det blev tidligere end forventet, er der flere faktorer, der medvirker til. For egentlig ville han godt være blevet lidt længere i Just-Eat.

Tidligere farvel end planlagt

Allerede for to år siden rykkede han hjem til Danmark, mens han fortsat arbejdede som administrerende direktør for Just-Eat i London. Og, som han forklarer, var det ikke til stor tilfredshed hos ejerne af selskabet, selv om aftalen var indgået langt tidligere.

»Det er ikke nogen hemmelighed, at Just-Eat er på en børsnoteringskurs. Det har bestyrelsesformanden også været ude at sige, og det kunne meget vel være relativt tæt på. Måske ikke i år, men måske næste år. I sådan en situation ville det sandsynligvis stille yderligere krav om, at direktøren for selskabet ikke bor i Danmark, men i London hvor hovedsædet ligger,« siger han.

Børsmodning

Klaus Nyengaard forklarer, at han personligt havde lagt en tidsplan for, hvor længe han kunne blive i Just-Eat – på grund af den rejsetid, det krævede. Den plan gik et godt stykke ind i 2014, men i løbet af efteråret 2012 begyndte det at gå op for ham, at den nok ikke kom til at holde.

»Uden at kunne gå i alt for mange detaljer, da jeg ikke er repræsentant for Just-Eat længere, har der kørt et stort projekt det seneste halvandet års tid med henblik på at børsmodne selskabet. I efteråret begyndte jeg at indse, at den børsintroduktion nok kom til at ske på et tidspunkt, hvor jeg så skulle forlade Just-Eat kort tid efter. Og det er klart, at et nynoteret selskab ikke kan have en direktør, som forlader forretningen kort tid efter. Så der var ikke så meget at diskutere. Jeg ville have gjort det samme. Alligevel var det hårdt. Især fordi det var en ekstremt kort proces,« forklarer Klaus Nyengaard i dag

Når han ser tilbage, er det stadig med holdningen, at han gerne ville have haft lidt mere tid til at forlade Just-Eat.

»Lige nu står det sådan for mig, at de første dage var fyldt med en følelse af »argh!«. Jeg havde været vant til at arbejde i det fantastiske firma med så mange gode kolleger over hele verden. Det var svært at sige farvel til på et personligt plan. Det var det. I dag ser jeg helt anderledes på det. Og på et nyt liv med nye muligheder og nye virksomheder.«