Tidligere Parken-bosser kræves fængslet i sag om mulig kursfup

Der bliver krævet to års ubetinget fængsel til de tidligere topfolk i Parken Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard i sag om mulig kursmanipulation. Begge nægter sig skyldige.

ARKIV: 2015. TV. Flemming Østergaard. th Jørgen Glistrup.  Fotografer hhv. Asger Ladefoged og Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

En af de mest opsigtsvækkende sager herhjemme om muligt urent trav med værdipapirer gik søndag ind i sin afgørende fase, da ankesagen om påstået kursmanipulation i Parken fortsatte i Østre Landsret.

De tidligere topfolk Jørgen Glistrup og Flemming Østergaard står tiltalt i sagen, hvor weekenden var taget i brug for at få den omfattende sag færdiggjort. Og på en søndag, hvor landets domstole ellers normalt holder hvile, gav anklager Jan H. Hansen sit syn på, hvad straffen skal være i sagen.

Han krævede lige som i byretten mindst to års ubetinget fængsel til de to tidligere topfolk.

Ifølge senioranklageren stod den tidligere bestyrelsesformand Flemming Østergaard og tidligere direktør Jørgen Glistrup nemlig helt centralt selskabets opkøb af egne aktier tilbage i 2007 og 2008. Dengang opkøbte Parken Sport & Entertainment over en længere periode egne værdipapirer for et trecifret millionbeløb. På den måde skulle det ifølge Jan H. Hansen være forsøgt at fifle kursen og dermed holde hånden under aktien. Den udlægning er man ingenlunde enig i hos Jørgen Glistrups forsvarer Andro Vrlic.

Set fra hans klients side skete de omstridte opkøb, fordi Parken skulle bruge aktier til sine aktieoptionsprogrammer, der er ganske normale i store, børsnoterede selskaber. Advokaten mener, at anklagen bygger på formodninger og antagelser. Han finder det usædvanligt og kritisabelt, at anklagemyndigheden skal bruge over 300 sider på at forklare sagen.

»Når man skal bruge så mange sider, så tyder det på, at man ikke har en god sag. Det burde ikke være så vanskelligt at forklare, hvad der er gjort, som skulle være ulovligt. Der er massser af antagelser i det. Flere end 200 steder i ankalgemyndighedens procedure taler man om formodninger og antagelser,« siger Andro Vrlic til Berlingske Business.

Han medgiver, at det er komplekst stof, men alligevel er sagen langt mere omfattende end tidligere retssager om økonomisk kriminalitet.

»Det undrer alligevel, at det er behov for så meget spalteplads,« siger advokaten.

Anklageren mener ellers, at ulovlighederne står klart, fordi der var en klar interesse i aktieopkøbene.

»Det må lægges til grund, at det var på deres initiativ og i deres interesse, at Parken påtog sig de forpligtelser, som skabte behovet for aktieopkøb,« sagde Jan H. Hansen ifølge Ritzau.

Anklagemyndigheden kræver også konfiskation af i alt 17,7 millioner kroner, som de to tiltalte tilsammen har tjent på aktieoptioner i Parken.

Både Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup nægter sig skyldige. I byretten blev såvel Parken som Flemming Østergaard og Jørgen Glistrup dømt for kursmanipulation. Parken fik en bøde på en million kr. og de to erhvervsfolk fik begge ubetingede fængselsstraffe.

Sagen begyndte for alvor at rulle for otte år siden, da fondsbørsen bad Parken om en redegørelse om en række forhold med selskabets ageren på markedet. Året efter i 2010 melder Finanstilsynet Parken til Bagmandspolitiet for mulig kursmanipulation.

Fra den 8. til 10. februar skal forsvarerne give deres procedure, inden sagen endeligt afgøres i slutningen februar.