Tidligere Nokia-chef kritiserer Sander

Videnskabsminister Helge Sanders engagement i telebranchen møder nu skarp kritik fra Nokias tidligere topchef, Karsten Vandrup.

Teleanalytiker John Strand får nu opbakning i sin kritik af Helge Sander Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er en katastrofe, at ministeren for it og tele interesserer sig så lidt for denne specifikke del af sit ressortområde. Så skarp lyder den udmelding, som den tidligere Nokia-topchef Karsten Vandrup nu søsætter i et blogindlæg på Ingeniørens hjemmeside.

For et par uger siden røg videnskabsministeren ud i et stormvejr, efter at teleanalytiker John Strand havde fået aktindsigt i Helge Sanders kalender. Aktindsigten viste, at Helge Sander kun havde haft syv møder med teleindustrien siden 2003 - og endda slet ingen i 2004.

Sander er tidligere blevet kritiseret for at have for lidt interesse i telesektoren, selv om sektoren er en af de store brancher, der hører under hans ministerium.

Sagen om kalenderen var derfor kilden, og Sander meldte straks ud, at kalenderen var fejlbehæftet og ikke afspejlede hans virkelige engagement. Blandt andet henviste han til, at han også holdt møder med IKT-rådet, hvor telebranchen var repræsentereret. Men telebranchens tilstedeværelse i IKT-rådet viste sig at være til at overse - ikke en eneste fra de store teleselskaber sad i rådet, udover Telias direktør, der dog var valgt ind for brancheforeningen ITEK og ikke for Telia.

Han er dog repræsenteret for Telia i nye IKT-råd.

Nu bærer den tidligere senior research manager i Nokia så yderligere brænde til bålet. I et indlæg, der begynder med ordene 'Hulubulu, Helge hvor er du henne?', bakker Vandrup John Strand op.

Hovedet i busken
"[...] alligevel stikker ministeren hovedet i busken ved kun at se branchen i øjnene så sjældent, at han nærmest ikke kan huske hvad de hedder og hvordan de ser ud.

Ja, faktisk er det kun blevet til 7 regulære møder med teleindustrien i de 7 år Helge Sander har været minister. Det er ikke kun et postulat fra John Strand, det er dokumenteret ved gennemgang af Ministerens kalender som Strand har fået aktindsigt i, og i øvrigt hørt mange gange fra en stort set enig teleindustri," skriver Vandrup.

Karsten Vandrup benytter samme lejlighed til også at lange ud efter IT- og Telestyrelsen, der også tidligere har fået på puklen af John Strand.

"Jeg forstår godt, at den danske telestyrelse aldrig er med fremme i skoene når det gælder nye teknologier. Deres øverste chef ser jo aldrig i deres retning, så hvorfor så bekymre sig. Men sådan har det ikke altid været. Faktisk var den danske telestyrelse foran de fleste i Europa, da man i 1990’erne havde et Internationalt Rådgivningspanel, der med deltagelse af politikere, industri og forskere diskuterede teleregulering og trends i telebranchen," skriver Vandrup på ing.dk

Telesektoren i Danmark er i en relativt presset situation. Sektoren er underlagt en hastig globalisering, hvor blandt andre Telia og Telenor, der ejer blandt andet Cybercity og Sonofon, i dag er kæmpestore globale virksomheder. Det gælder ikke TDC, der aldrig fik fat i verdens vækstmarkeder - og derfor i dag ikke har en forretning, der kan kompensere for prispresset i Danmark.