Tidligere ledelse i WoCo til modangreb: Grand Prix-skandalen tørres af på os

Den tidligere topledelse i fonden Wonderful Copenhagen har hyret en stribe stjerneadvokater og afviser Erhvervsstyrelsens mulige erstatningskrav på 46 mio. kr.

I 2014 vandt østrigske Conchita Wurst Melodi Grand Prixet med sangen »Rise Like a Phoenix«. Showet, der blev holdt i de gamle B&W-haller på Refshaleøen i København, endte med at sprænge budgettet med 77 millioner kroner. Foto: Keld Navntoft
Læs mere
Fold sammen

I januar spillede Erhvervsstyrelsen med musklerne og erklærede den tidligere topledelse i fonden Wonderful Copenhagen (WoCo) ansvarlig for budgetskandalen ved Melodi Grand Prix i København i 2014. Styrelsen opgjorde et muligt erstatningskrav til 46 mio. kr. Men nu svarer WoCos tidligere ledelse igen med en lodret afvisning af noget som helst erstatningsansvar.

To år efter, at østrigske Conchita Wurst vandt Eurovision Song Contest 2014 i København, er der for alvor skudt gang i slagsmålet om, hvem der har ansvaret for det økonomiske morads bag det musikalske show, som endte med at sprænge budgettet med 77 mio. kr. Det fremgår af en aktindsigt i sagens dokumenter, som Berlingske har fået.

Erhvervsstyrelsen, som er tilsynsmyndighed for fonden Wonderful Copenhagen, vurderede i januar, at den daværende ledelse i Wonderful Copenhagen kan være erstatningspligtig. Ledelsen besluttede bl.a. at dække en underbalance på 58 mio. kr. for at hindre, at et projektdatterselskab, som stod for Grand Prixet, gik konkurs.

Men i en stribe advokatredegørelser til Erhvervsstyrelsen forsvarer WoCos tidligere ledelse sig med, at den blot fandt en fornuftig løsning, ryddede op, reddede fonden og sørgede for, at kreditorerne fik deres penge. Konkret gav Region Hovedstaden et ekstraordinært tilskud til fonden, hvorefter WoCo kunne sende penge ned i projektselskabet, som så kunne betale sine regninger.

Konkurs undgået

»Fondsledelsen sikrede WoCo et ekstraordinært tilskud fra Region Hovedstaden alene for at undgå fondens og projektselskabets konkurs og redde alle kreditorerne. Fonden havde aldrig fået de penge, hvis ikke ledelsen havde sørget for at holde kreditorerne skadesløse. Så hvem er det, der har tabt penge?« spørger en af advokaterne, som ønsker at være anonym.

WoCos tidligere adm. direktør Lars Bernhard Jørgensen er blandt de medlemmer af WoCo-ledelsen, som har hyret topadvokater for at forsvare sig mod Erhvervsstyrelsens krav. Hans advokat Søren Bergenser fra Bergenser Advokatfirma, som bla. har lavet en af Finansiel Stabilitets advokatundersøgelser, afviser i en redegørelse til Erhvervsstyrelsen, at der er grundlag for at afkræve WoCos tidligere adm. direktør erstatning.

Samme besked kommer fra to tidligere bestyrelsesmedlemmer, Per Seerup Knudsen (S) og Per Roswall (V), som er medlemmer af Regionsrådet i Region Hovedstaden. Det er advokat og partner Søren Lundsgaard i advokatfirmaet af samme navn, der repræsenterer de to. Lundsgaard har i øvrigt klaget til Erhvervsankenævnet og til Folketingets Ombudsmand over Erhvervsstyrelsens håndtering af sagen. Søren Lundsgaard er aktuelt forsvarer for Amagerbankens tidligere bestyrelsesformand, advokat N.E. Nielsen, i erstatningssagen mod den tidligere bankledelse.

WoCos tidligere bestyrelsesformand Michael Metz Mørch har hyret advokat og partner Finn Schwarz fra Horten. Schwarz har repræsenteret Vestas’ tidligere finansdirektør Henrik Nørremark, som for nylig indgik forlig med Vestas, som ellers havde politianmeldt ham.

Endnu et tidligere bestyrelsesmedlem Simon Strange (S), som var udpeget til WoCo-bestyrelsen af borgerrepræsentationen i København, har hyret advokat og partner Morten Samuelsson fra Mazanti Andersen Korsø Jensen som sin advokat. Samuelsson repræsenterer i øjeblikket tidligere bestyrelsesmedlem Ib Mardahl i erstatningssagen mod Roskilde Banks tidligere ledelse.

Direktør i Tivoli Elisabeth Milton har taget Mette Klingsteen som advokat i firmaet af samme navn. Klingsteen var indtil for nylig en fremtrædende partner i Bech-Bruun, som hun dog forlod efter en uheldig sag om en manipuleret mail. Wonderful Copenhagen har en ledelsesansvarsforsikring, og forsikringsselskabet har valgt Kolding-advokaten Ulrik Christrup til at bistå de menige bestyrelsesmedlemmer. Christrup er dog kun advokat for Mette Kynne Frandsen, Eva Kruse, Allan Holst, Mikael Wilhjelm Fock og Christian Have, idet flere bestyrelsesmedlemmer altså har valgt andre advokater.