Tidligere ITH-ledelse fik 50 mio. kr. i bonus

Det er ikke kun ITHs seneste chef, der har forlads selskabet med en kækkelig bonus. ITHs forhenværende topchef forlod selskabet ved årsskiftet med 40 mio. kr. på lommen efter frasalg, som skaffede ITH avance på 200 mio. kr.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere bestyrelse i den børsnoterede pengetank ITH har tradition for at behandle deres direktører godt. Bestyrelsen tildelte således den tidligere direktion en rekordstor bonus samt fratrædelsesvederlag på i alt 50 mio. kr. i 2006, da det lykkedes dem at sælge ITHs trævirksomheder til LD.

Det er et beløb, som forholdsmæssigt får Henning Dyremoses belønning på 100 mio. kr. i forbindelse med TDC-salget til at blegne.

ITH blev solgt for knap 750 mio. kr. og udløste altså over 50 millioner kr. til direktionen. TDC blev solgt for næsten 80 milliarder kroner, men Dyremose måtte altså nøjes med karrige 100 mio. kr.

Aktiemarkedets fokus er for nylig blevet rettet mod ITH, efter at den københavnske rigmandsbank Capinordic har overtaget en stor aktiepost i selskabet.

Capinordics indtog i den silkeborgensiske virksomhed betød i juli, at den hidtidige ledelse trak sig i samlet flok. Efterfølgende har ITHs nye bestyrelsesformand, advokat Claus Ørskov, bedt den afgåede bestyrelse om at redegøre for uklarheder i forbindelse med adm. direktør Carsten Bo Pedersen fratræden.

Carsten Bo Pedersen modtog efter seks måneder i chefstolen en fratrædelsesgodtgørelse på 4,9 mio. kr. kontant i juli måned. En transaktion, som den nye formand altså nu stiller spørgsmålstegn ved.

Et nærmere kig på den jyske virksomhed viser imidlertid, at ITH har tradition for at behandle sine direktører særdeles godt økonomisk. ITHs tidligere bestyrelse bestod af fire jyske erhvervsfolk, herunder ITHs adm. direktør frem til januar 2007, Hans Christian Esbensen.

Forgyldt af efterfølger
Esbensen modtog selv ifølge selskabets 2006-regnskabet en bonus på 29,4 mio. kr. og en fratrædelsesgodtgørelse på 10,2 mio. kr. oveni direktørlønnen sidste år.

Carsten Bo Pedersen, som frem til begyndelsen af 2007 sad som Hans Christian Esbensens meddirektør i selskabet, modtog tilsyneladende i størrelsesordenen ti mio. kr. oveni sin direktørløn. Esbensen og Carsten Bo Pedersen fik tilsammen 3,6 mio. kr. i løn i 2006.

Hans Christian Esbensen blev altså selv forgyldt som direktør, og efterfølgende var han i sin ny rolle som bestyrelsesmedlem i ITH indtil juli måned med til at videreføre ITHs kultur med at belønne sine direktører rigtig godt for deres indsats.

Baggrunden for den store bonus til de to tidligere ITH-direktører er, at det i december 2006 lykkedes Esbensen og Carsten Bo Pedersen at sælge ITHs fire trævirksomheder – Lilleheden, Palsgaard Træ, Plus og Høeg Hagen & Co. – til LD for en kontantpris på 744 mio. kr. svarende til en egenkapitalværdi på 467 mio. kr. og dermed en regnskabsmæssig avance på ca. 200 mio. kr.

LD gjorde dengang handlen betinget af, at Hans Christian Esbensen fortsatte som direktør for de fire trævirksomheder, som blev samlet under et nyt holdingselskab, Interbuild. Dette er tilsyneladende baggrunden for hans fratrædelsesvederlag på over ti mio. kr.

Gamle aftaler
De to tidligere ITH-direktørers samlede bonus på knap 40 mio. kr. samt Esbensens fratrædelsesgodtgørelse på over ti mio. kr. blev godkendt på ITHs generalforsamling i marts i 2007 uden nogen indvendinger af bla. pensionskassen PKA, som er blandt de største aktionærer i virksomheden.

Tidligere storaktionær i ITH John Feldt, som frem til marts 2007 var bestyrelsesformand i virksomheden og dermed ansvarlig for tildelingen af de store bonus- og fratrædelsesbeløb siger:

»De to direktører gjorde et supergodt stykke arbejde med at få solgt virksomhederne til LD. Beløbene kan godt se store ud, men de er baseret på nogle meget gamle aftaler, som blev indgået længe før min tid som bestyrelsesformand.«

Bestyrelsen takker da også Esbensen i ledelsesberetningen i den seneste årsrapport for »en enestående indsats«.

Hans Christian Esbensen kan ikke genkende de beløb, der står at læse i ITHs regnskab fra 2006.

»Jeg mener, det var ca. 35 mio. kroner, jeg fik, og så mener jeg, at Carsten Bo Pedersen fik fire-fem mio. kr. Men ring til vores revisor, han kan huske tallene,« siger han.

Det har ikke været muligt at træffe hverken Carsten Bo Pedersen eller ITHs revisor, Lars Ole Mortensen fra Partner Revision i Silkeborg.