Tidligere Ikea-chef: Fejl at skjule sig i skatteparadis

Ikea-stifter Ingvar Kamprad har begået en taktisk fejl ved i årtier at holde det hemmeligt, at han har den reelle magt med koncernen via en fond i et skattely. Det siger den tidligere topchef i Ikea, Anders Dahlvig.

Foto: Morten Juhl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anders Dahlvig var ansat 26 år i møbelgiganten Ikea. I 10 år frem til 2009 var han topchefen, og dermed den tætteste samarbejdspartner for Ikea-stifteren Ingvar Kamprad. Alligevel holdt den 85-årige Kamprad det skjult for sin egen topchef, at han i offentligheden løj om de reelle magtforhold i den globale møbelgigant.I over 30 år har Ingvar Kamprad hævdet, at han havde overdraget kontrollen med sit livsværk til en stiftelse i Holland, og at den kontroversielle svensker dermed ingen magt havde over selskabet. Det er en stor løgn, viste en dokumentar-udsendelse på svensk tv tidligere i år. Den reelle magt i koncernen ligger i en fond i skatteparadiset Liechtenstein, hvor Kamprad selv har kontrollen.

Den tidligere topchef Anders Dahlvig anede intet om de reelle magtforhold og kritiserer nu sit eget forbillede:

"Jeg synes, at det var en taktisk fejl at holde det hemmeligt. Hvis han havde offentliggjort det fra starten, så var der ikke blevet stillet spørgsmålstegn ved det. Ikke engang jeg kendte til, hvordan det så ud i toppen af Ikea," siger Anders Dahlvig til den svenske avis Dagens Industri i dag.Ikea-stifteren er også i årevis blevet beskyldt for kreativ skatteplanlægning, der har betydet, at den svenske statskasse kun i begrænset omfang har nydt godt af de enorme indtægter i Ikea-koncernen. Men den tidligere topchef Anders Dahlvig mener, at de hemmelige ejerforhold er langt værre end de manglende skattebetalinger.

"Ja, det er en større skuffelse. Nu bliver der sat spørgsmål ved Ingvar Kamprads troværdighed. Jeg kender ham jo godt og ved, at Ikeas penge ikke går til lystyachter og dyre biler. Overskuddet i varehusene bliver geninvesteret i virksomheden og står klar som en bank, hvis det skulle gå dårligt for Ikea," siger Anders Dahlvig.

At Ingvar Kamprad overhovedet placerede magten over sit selskab i et skattely, og dermed ikke betalte nævneværdig skat i Sverige, mener Anders Dahlvig skal ses i sammenhæng med, at beslutningen blev truffet i 1970erne. Det var langt mere normalt for mange selskaber at placere deres holdingselskaber i et skatteparadis. Men det går ikke længere, mener den tidligere topchef.

"Det er lidt vel smart, at en del af selskabet er placeret i et skatteparadis. Med tanke på dagens krav om gennemsigtighed, så havde det været bedre at kommunikere åbent om det," siger Anders Dahlvig til den svenske avis.Den tidligere topchef har nu udgivet en bog, der beskriver hans karriere i Ikea. Bogen handler om, hvordan virksomheder kan tage et socialt ansvar, samtidig med at de tjener penge. Her bruger Anders Dahlvig Ikea som eksempel, selv om han indrømmer, at "Ikea ikke er det perfekte eksempel."

Den tidligere topchef er også bekymret over, at Ingvar Kamprad ikke har fået inddraget sin børn i ledelsen af Ikea. Det spiller meget dårligt sammen med, at magten over Ikea ligger i en fond, mener han. Ikea-stifterens største svaghed er ifølge hans egen tidligere topchef, at han ikke vil slippe magten over sit livsværk.