Tidligere Goldman Sachs-mand vil give Wall Street en overhaling

Den nyeste mand i spidsen for USA’s Føderale Reserver i Minneapolis, Neel Kashkari, vil bryde landets største banker op for at undgå nye redningspakker. De nyeste føderale ændringer i sektoren holder ikke i længden, siger han.

Foto: Stephen Lam
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere chef i investeringsmastodonten Goldman Sachs og nuværende politiske beslutningstager for USA’s Føderale Reserver i Minneapolis, Neel Kashkari, opfordrer Kongressen til at indføre »vovet, transformerende« regler for at tøjle bankerne og beskytte skatteyderne. Det skriver Reuters.

Han opfordrer til, at landets største banker bliver brudt op til »mindre, tilsluttede, mindre vigtige enheder«.  Kashkari mener, at de nuværende banker er for store til, at USA kan lade dem gå konkurs. Derfor udgør de stadig en betydelig risiko for landets økonomi.

Kashkari havde én af hovedrollerne bag redningspakkerne til bankerne og bilindustrien under finanskrisen mellem 2007 til 2009, hvor krisen stod på sit højeste.

I 2010 blev et nyt sæt regulativer introduceret af myndighederne for at sikre større finansiel stabilitet. Regulativerne er også kendt som Dodd-Frank. Men de er ikke nok for at komme problemet til livs.

»Det er det rigtige tidspunkt for Kongressen at overveje at gå længere end Dodd-Frank med vovede, transformerende løsninger for at løse det her problem én gang for alle,« sagde Kashkari i sin første tale i spidsen for USA’s Føderale Reserver i Minneapolis ifølge Reuters.

I sin tale opfordrede han samtidig Kongressen til at overtale bankerne til at rejse så meget kapital, »at de næsten ikke kan fejle.«

Kashkari tilføjede, at han ikke forventer, at der vil være behov for negative renter i USA, men at det var noget centralbanken kunne tage i brug, hvis det blev nødvendigt.

Flere centralbanker verden over anvender negative renter for at undgå deflation og for stimulere den økonomiske aktivitet på de finansielle markeder for at imødekomme den lave økonomiske vækst.