Tidligere forsikringsdirektør får fem års karantæne

Jens Erik Christensen får i en ny afgørelse frataget retten til at sidde i finansielle bestyrelser. Den tidligere forsikringsdirektør er uenig i Finanstilsynets vurdering og vil nu gå til domstolene.

Foto: Kristian Juul Pedersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var i strid med reglerne, da tidligere bestyrelsesformand for Husejernes Forsikring, Jens Erik Christensen, fortsatte med at sælge forsikringer til danskere, efter han havde fået besked på at stoppe salget.

Sådan lyder det i en ny afgørelse fra Finanstilsynet, hvor Jens Erik Christensen har fået forbud at deltage i finansielt bestyrelsesarbejde de næste fem år.

Ifølge Økonomisk Ugebrev har Jens Erik Christensen bare i løbet af foråret mistet 12 bestyrelsesposter, siden Husejernes Forsikring gik konkurs i december sidste år. Konkursen efterlod 25.000 danskere med værdiløse ejerskifteforsikringer, idet Lichtenstein-selskabet Gable Insurance, der solgte forsikringer gennem det danske selskab Husejernes Forsikring, gik konkurs. Det samme gjorde altså Husejernes Forsikring, hvor Jens Erik Christensen sad i spidsen for bestyrelsen.

Finanstilsynet mener, at Jens Erik Christensen, der er tidligere Codan-topchef, bevidst har tilsidesat grundlæggende forbrugerhensyn, da han trods en instruks fra selskabet i Lichentenstein fortsatte med at sælge forsikringer, som ikke var omfattet af en garantiordning. Tilsynet lægger blandt andet vægt på, at Gable Insurance skriftligt alarmerede Husejernes Forsikring, to uger før at myndighederne gav det danske selskab et forbud mod at sælge forsikringer.

Tilsynets vurdering er Jens Erik Christensen dog langt fra enig i, og han vil nu rejse sagen ved domstolene. Det oplyser hans advokat Søren Lundsgaard fra Lundsgaard og Partnere til Berlingske.

»Vi har bedt Finanstilsynet sørge for, at sagen bliver indbragt for domstolene inden for en fire ugers frist. Så må vi se, om tilsynets vurdering skulle være rigtig. Det er der efter vores opfattelse en god sandsynlighed for, at den ikke er,« siger Søren Lundsgaard.

Finanstilsynet vil af princip ikke kommentere på, om afgørelsen vedrører Jens Erik Christensen, da alle afgørelser offentliggøres i anonymiseret form. Men vicedirektør i Finanstilsynet, Thomas Brenøe, oplyser følgende:

»Vi er godt klar over, at det er meget indgribende at sige til personer, at de ikke kan være medlem af ledelsen af en finansiel virksomhed. Men vi mener, at det er nødvendigt for at sikre tilliden til den finansielle sektor,« siger Thomas Brenøe.

Hvad vil I sige til, at sagen bliver prøvet ved domstolene?

»Det hilser vi velkommen. Det er vigtigt, at sådan nogle sager kan blive prøvet, og vi lægger heller ikke skjul på, at det er første gang, vi har truffet en afgørelse af den karakter, så den er også principiel. Hvis en domstol når frem til et andet resultat, end det vi har nået, tager vi det selvfølgelig til efterretning.«